Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropska zveza pripisuje velik pomen dialogu s Cerkvijo

Objava: 24. 03. 2009 / 10:49
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropska zveza pripisuje velik pomen dialogu s Cerkvijo

Redno spomladansko plenarno zasedanje Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi v Bruslju od 18. do 20. marca je potekalo v znamenju rastočega zaupanja med katoliško Cerkvijo v Evropi in evropskimi inštitucijami. Ob tej priložnosti so blagoslovili nove prostore komisije v neposredni bližini palače Berlaymont. Blagoslov je podelil belgijski primas, kardinal Godfried Daneels, predsednik komisije škof Adrianus van Luyn pa je izrazil željo, da bi nov sedež Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi ‘služil duši zedinjene Evrope’. Predstavnik Evropske zveze, komisar Vladimir Spidla, pa je poudaril pomen dialoga med Cerkvami in evropskimi inštitucijami v smislu vzpostavljanja Evrope kot socialne skupnosti.

Na plenarnem zasedanju Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi so v skladu s statutom izvedli tudi volitve, ki jih je vodil po staležu najstarejši škof, delegat Avstrijske škofovske konference, graški škof Egon Kapellari. Za predsednika volilne komisije je bil izbran rotterdamski škof Adrianus van Luyn, za prvega podpredsednika varšavski pomožni škof Piotr Jarecki in za drugega podpredsednika műnchenski nadškof Reinhard Marx. Ta je nadomestil dublinskega nadškofa Diarmuida Martina, ki je hkrati zaključil svoj mandat kot delegat Irske škofovske konference pri komisiji. Po novem bo Irsko škofovsko konferenco zastopal škof Noël Treanor (škofija Down and
Connor), ki je pred tem opravljal funkcijo glavnega tajnika komisije.

Za namestnika glavnega tajnika so škofje imenovali Avstrijca Michaela Kuhna. Laični teolog z Dunaja je že od leta 1996 dejaven v Bruslju kot predstavnik Avstrijske škofovske konference, poleg tega pa deluje še v dušno-pastirski službi nemško-govoreče skupnosti v Bruslju. Za generalnega tajnika Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi so škofje izvolili poljskega duhovnika Piotra Mazurkiewicza, ki bo nasledil Irca Noëla Treanorja.

Osrednja tema plenarnega zasedanja so bili konflikti na Bližnjem Vzhodu in v južni Aziji ter položaj kristjanov na teh področjih. O temi so med drugimi spregovorili generalni sekretar NATO Jaap de Hoop Scheffer, Christian Jouret z generalnega tajništva Sveta Evropske zveze in Othmar Öhring, predstavnik katoliškega gibanja Missio iz Aachna. Niall O’Neill z generalnega tajništva Evropskega parlamenta je poročal o prihajajočih evropskih volitvah v juniju, ob koncu zasedanja pa so se škofje sestali s podpredsednikom češke vlade Aleksandrom Vondro, ki je člane komisije iz prve roke seznanil z najnovejšimi sklepi Evropskega sveta.

Plenarnega zasedanja Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi se je udeležil tudi predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), madžarski kardinal Peter Erdö, v imenu Slovenske škofovske konference pa je v Bruselj odpotoval mariborski nadškof pomočnik msgr. dr. Anton Stres, delegat SŠK pri COMECE.




Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh