Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropske škofovske konference zasedajo v Sveti deželi

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 14. 09. 2015 / 07:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropske škofovske konference zasedajo v Sveti deželi

Papež prosi molitev za škofovsko sinodo, tema posvetov tudi begunska kriza.

Svet škofovskih konferenc pri Evropski zvezi je minuli petek pričel svoje prvo zasedanje v Sveti deželi, med prvimi točkami dnevnega reda pa sta bila položaj kristjanov na Bližnjem Vzhodu in trenutna begunska kriza. Ob začetku posveta je papež Frančišek udeležence evropskega škofovskega srečanja v Izraelu prosil, naj molijo za uspeh bližajoče se škofovske sinode o družini. »Danes vam posebej priporočam, da molite za skorajšnjo škofovsko sinodo, da bi bila Cerkev sposobna z vse večjo nujnostjo in velikodušnostjo zadovoljiti potrebe današnjih družin«, je sveti oče zapisal v pozdravni poslanici predsedniku škofovskega sveta, kardinalu Petru Erdu iz Budimpešte.



Begunska kriza kot izziv Cerkve v Evropi je bila ob odprtju konference v Korazimu v Galileji v središču posvetov evropskih škofov. Latinski patriarh v Jeruzalemu, Fouad Twal, je kritično ocenil neenotno stališče Evrope do naraščajočega števila beguncev in preseljencev. »Evropa je očitno razdvojena in misli, da se bo z bodečo žico lahko zaščitila pred tem pojavom«, je dejal voditelj latinskih katoličanov v Sveti deželi.

En preseljenec ne predstavlja nikakršne težave, ki bi jo bilo potrebno reševati, in en sam begunec tudi ne. Težava se pojavi, ko to postanejo konkretni ljudje z dostojanstvom, ki ga moramo spoštovati, meni jordanski duhovnik. Patriarh Twal je škofe iz več kot 35 držav opozoril na problematiko neprestanega izseljevanja kristjanov iz Svete dežele.

Srečanje škofov je na programu v »zelo težkem in kočljivem zgodovinskem trenutku«, je opozoril prefekt Kongregacije za škofe, kardinal Marc Ouellet, in opozoril na dnevno naraščajoče število beguncev, ki zaradi vojne, revščine in verskega preganjanja iz Afrike in Bližnjega Vzhoda bežijo v Evropo. Kardinal Ouellet je spomnil na različne pozive papeža Frančiška, da je potrebno zagotoviti versko svobodo ter dokončno odpraviti nasilje in zatiranje.

Svet škofovskih konferenc pri Evropski zvezi (CCEE) od svoje ustanovitve prvič zaseda v Sveti deželi. Slovensko škofovsko konferenco zastopa njen predsednik Andrej Glavan. Srečanje se bo zaključilo v sredo, škofje pa zasedajo v Galileji in Jeruzalemu. 16. septembra je predvideno srečanje škofov z izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom v njegovi jeruzalemski rezideni. Na programu so še obiski številnih romarskih znamenitosti in človekoljubnih ustanov ter srečanja s tamkajšnjimi kristjani in predstavniki krajevnih Cerkva. Ob koncu tedna so se škofje ob molitveni vigiliji zbrali v baziliki Oznanjenja v Nazaretu.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh