Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski parlament zaostruje pravila za izvajanje poskusov na živalih v Evropski zvezi

Objava: 10. 09. 2010 / 07:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropski parlament zaostruje pravila za izvajanje poskusov na živalih v Evropski zvezi

Ali seznam kompromisov med Evropsko komisijo, Evropskim ministrskim svetom in Evropskim parlamentom prinaša poskuse na zarodnih izvornih celicah namesto na živalih?

Evropski parlament je dal zeleno luč za nadaljne omejitve izvajanja poskusov na živalih v Evropski zvezi. Če obstajajo kakršne koli alternativne metode, je te po novem obvezno uporabiti. Z novimi smernicami Evropske zveze se strinja večina evropskih poslancev. S tem izvajanja poskusov na živalih sicer niso povsem odpravljena, kritiki novih smernic pa se bojijo, da bodo poskuse na živalih zdaj nadomestili poskusi s človeškimi zarodnimi izvornimi celicami. Predlog, da bi Evropska komisija, Evropski ministrski svet in Evropski parlament še enkrat razpravljal o različnih možnostih, zaenkrat ni bil sprejet.

O reformi leta 1986 sprejetih evropskih smernic so evropski poslanci, države članice Evropske zveze in Evropska komisija razpravljali okoli dve leti. Med kompromise sodi tudi dogovor, da so smrtonosni poskusi na živalih dovoljeni le v primeru, ko je lahko zagotovljeno, da so živali usmrčene na najmanj boleč način. Poostreni so tudi predpisi za uporabo človečnjakov v znanstvene namene.

Do novih smernic Evropske zveze niso kritični le nasprotniki poskusov na živalih, ampak tudi Komisija škofovskih konferenc pri Evropski zvezi. Člani škofovske komisije kritično ugotavljajo, da med ‘prisilne alternativne metode’ lahko sodijo tudi poskusi z uporabo človeških zarodnih izvornih celic. Pet izmed enaindvajsetih alternativnih poskusnih metod, ki jih navajajo pri Evropski zvezi, vključuje tudi uporabo teh celic. Evropski škofje poudarjajo, da podpirajo cilj zaščite živali, pri čemer pa ne sme biti prikrajšano ali odvzeto dostojanstvo človeka.

Pri prvem branju predloga novih smernic so evropski poslanci določili, da poskusi na človeških zarodnih izvornih celicah ne smejo veljati za alternativo poskusom na živalih, vendar tega stališča pri pogajanjih z državami članicami Evropske zveze pri ministrskem svetu niso uspeli uveljaviti. Evropski komisar za zdravje John Dalli je izjavil, da ne pristaja na poskuse s človeškimi zarodnimi izvornimi celicami, zato je smiselno, da je vprašanje dokončne odločitve prepuščeno posameznim evropskim državam.

Kritiko Cerkve so v razpravo v Evropski parlament vnesli krščansko-demokratski evropski poslanci Martin Kastler, Miroslav Mikolasik in Anna Zaborska. Mikolasik je napovedal, da se bo pri glasovanju vzdržal, Kastler pa se glasovanja sploh ni udeležil. Poslanci so poudarili, da s potrjenim kompromisom evropske države kratijo človekovo dostojanstvo.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/88541CEFCCA5FA27C12577920045D86A?OpenDocument

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh