Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski rabini po razsodbi o obrezovanju napovedujejo ‘učinek domin’

Objava: 26. 07. 2012 / 08:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropski rabini po razsodbi o obrezovanju napovedujejo ‘učinek domin’

Po mnenju predsednika Evropske konference rabinov, rabina Pinchasa Goldschmidta, ‘aktivisti, ki nasprotujejo obrezovanju, ogrožajo človekove pravice judovskih otrok’.

Po razsodbi kölnskega sodišča o prepovedi obrednega obrezovanja je Evropska konferenca rabinov izrazila bojazen, da bo odločitev sodišča povzročila ‘učinek domin’ v vseh ostalih evropskih državah. Kot je pojasnil Pinchas Goldschmidt, predsednik Evropske konference rabinov, so do podobnih sklepov prišli tudi v nekaterih švicarskih bolnišnicah in v eni izmed avstrijskih deželnih vlad.

Evropska konferenca rabinov zato želi izraziti ‘kar najjasnejše sporočilo vsem aktivistom, ki si prizadevajo za prepoved obrezovanja, da s svojim skrajnim početjem ogrožajo temeljne človekove pravice judovskih otrok’. Združenje rabinov bo po vsej Evropi sprožilo dialog s parlamentarci, da bi pri njih dobili podporo za svoja stališča, tako kot se je to zgodilo v Nemčiji.

Pred dvema tednoma je Evropska konferenca rabinov v Berlinu ob koncu zborovanja potrdila svojo odločenost, da si bo prizadevala za dopustnost obrednega obrezovanja. Vsi judje so enotnega mnenja, da štiritisočletno izročilo ne sme biti stvar tovrstne javne razprave. Rabini so pozvali judovske izvedence za obredno obrezovanje in starše judovskih otrok v Nemčiji, naj nadaljujejo z izročilom, ne da bi čakali na kakršno koli razsodbo sodišča.

Če bi kölnska razsodba postala merilo ostalih odločitev v tovrstnih primerih, bi ‘velika večina judovskih skupnosti v Nemčiji ne imela več svoje prihodnosti’, je na zborovanju v Berlinu opozoril rabin Goldschmidt. Večina judov bi v tem primeru najverjetneje zapustila državo. Okoli štirideset rabinov iz več kot desetih evropskih držav je na posvetu razpravljalo tudi o morebitnih širših posledicah kölnske razsodbe.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/C82D705A69444435C1257A44003C228A?OpenDocument

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh