Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Evropski škof’ svari pred naraščajočo narodno sebičnostjo v Evropi

Objava: 23. 03. 2012 / 09:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Evropski škof’ svari pred naraščajočo narodno sebičnostjo v Evropi

Poslavljajoči se predsednik evropske škofovske komisije ComECE škof van Luyn meni, da se v luči denarne krize na dan zopet plazijo ‘populistični stari predsodki in zamere’.

Pred naraščajočim populizmom in nacionalizmom v Evropi je posvaril predsednik evropske škofovske komisije ComECE, škof Adrianus van Luyn. Zaradi gospodarske in denarne krize moč znova pridobivajo tiste sile, ki menijo, da se bo posameznim državam bolje godilo, če bodo skrbele zgolj same zase, je škof van Luyn pojasnil med rednim pomladanskim zasedanjem komisije v Bruslju. Ob tem se na dan zopet plazijo ‘populistični stari predsodki in zamere’. V javnosti se ob reševanju Grčije tako pojavljajo stari predsodki o ‘lenih Grkih’ in ‘Nemcih, ki želijo prevladati Evropo’.

Škof van Luyn je v tem oziru opozoril tudi na Madžarsko, kjer naj bi bila družba ‘globoko razklana’. Primanjkuje temeljne podlage za politično razpravo, saj politični nasprotniki ‘pridno izrabljajo različne predsodke’. Vsako pripombo od zunaj ocenijo kot neupravičeno vmešavanje, je podaril škof van Luyn v luči kritike Evropske zveze na madžarsko pravosodno reformo. Le ‘iskreni dialog’ lahko pripelje do sprememb, meni škof in obenem poudarja, da morajo skupni cilji, vrednote in pravila Evropske zveze ostati ‘rdeča nit za vse države članice’.

Naraščajoči nacionalizem ogroža ‘dosežke evropskega integracijskega procesa’, meni škof van Luyn. Grozi namreč pomanjkanje solidarnosti med evropskimi državami. Solidarnost ne sme pomeniti le, da pričakujemo pomoč, pač pa da tudi sami prispevamo k izboljšanju položaja, pojasnjuje predsednik ComECE. To v konkretnem primeru pomeni ‘preoblikovanje družbe v državi, ki so jo ljudje jemali kot samopostrežno trgovino’. Pri tem pa s tem povezanih prizadevanj ne smemo preložiti zgolj na ramena najšibkejših članov te družbe.

Škof van Luyn je v svojem nagovoru pozdravil soglasje evropskih držav članic za pristop Hrvaške v Evropsko zvezo in potrditev statusa države kandidatke Republiki Srbiji, saj naj bi po njegovem mnenju perpektiva integracije vseh dežel nekdanje Jugoslavije ‘izžarevala močne dražljaje’.

Šestinsedemdesetletni van Luyn se je v lanskem letu umaknil s položaja rotterdamskega škofa, v okviru pomladanskega zasedanja ComECE pa bodo udeleženci šestindvajsetih škofovskih konferenc s področja Evropske zveze izvolili novega predsednika in ne več le dva, pač pa kar štiri podpredsednike. Van Luyn je bil v vodstvu ComECE dejaven od leta 1999, sprva kot podpredsednik, od leta 2006 pa kot njen predsednik.

Photo ©2010 Harry Stuurman

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh