Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski škofje izvolili novega predsednika

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 03. 2023 / 21:44
Oznake: Cerkev, Papež, Škof, Vatikan
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2023 / 11:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski škofje izvolili novega predsednika
Novi predsednik ComECE škof dr. Mariano Crociata in ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Evropski škofje izvolili novega predsednika

Komisija škofovskih konferenc Evropske unije (ComECE) je danes v Rimu začela zasedanje spomladanske skupščine, evropski škofje pa so že prvi dan izvolili novega predsednika: v naslednjem petletnem obdobju jih bo vodil Italijan Mariano Crociata, dosedanji prvi podpredsednik ComECE.

Škofje zasedajo v Španskem kolegiju v italijanski prestolnici. V imenu Slovenske škofovske konference se srečanja udeležuje ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, ki nam je posredoval vest o izvolitvi.

Nekdanji predsednik ComECE kardinal Jean-Claude Hollerich je udeležence zasedanja danes nagovoril prek video povezave.

70-letni škof Crociata je na položaju predsednika nasledil kardinala Jean-Clauda Hollericha, luksemburškega nadškofa, ki se tokratnega srečanja zaradi drugih obveznosti žal ne more udeležiti, je pa člane ComECE danes nagovoril prek video povezave. V kratkem nagovoru je povzel izzive, s katerimi se je soočal kot predsednik ComECE v letih med 2018 in 2023, med njimi je posebej izpostavil obdobje koronaepidemije, brexit in rusko invazijo v Ukrajini ter znova poudaril veliko potrebo po molitvi za mir v Evropi.

Škofje so poleg novega predsednika izvolili še štiri podpredsednike komisije: to so 66-letni francoski nadškof Antoine Herouard, 59-letni portugalski škof Nuno Bras da Silva Martins, 65-letni škof Rimantas Norvila iz Litve in 71-letni Danec Czeslaw Kozon iz Nordijske škofovske konference. Škof Crociata je ob izvolitvi dejal, da je to »ključni čas za Evropo in Cerkev«, enotnost in solidarnost sta potrebni bolj kot kdaj koli prej. Po njegovih besedah bi nas to »moralo voditi skozi številne prehode, s katerimi se soočajo naše družbe«.

Škof Jamnik z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Parolinom. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Škofje so se danes srečali z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, ki je člane ComECE nagovoril med skupnim bogoslužjem v Španskem kolegiju. Tudi kardinal Parolin je izpostavil, da Evropa v tem trenutku najbolj potrebuje molitev in mir.

Škof Jamnik o koprskem Forumu za dialog in mir na Balkanu

Škof Jamnik je zbranim evropskim kolegom podrobno predstavil enega najpomembnejših letošnjih dogodkov v Cerkvi na Slovenskem, medversko srečanje Forum za dialog in mir na Balkanu, ki ga v Kopru prirejajo 17. in 18. junija, na njem pa se bodo zbrali verski voditelji 15 držav od Turčije do Slovenije. Kot so na ponedeljkovi predstavitvi poudarili prireditelji foruma, bo junijsko srečanje odgovor naše krajevne Cerkve na Božji klic, naj bo odprta za dialog in naj spodbuja vse verske skupnosti na Balkanu k čim intenzivnejšim prizadevanjem za mir.

Evropski škofje so z navdušenjem pozdravili pobudo Cerkve na Slovenskem, da v letošnjem juniju prireja medversko srečanje Forum za dialog in mir na Balkanu.

Omenjeno srečanje je pomembno tudi zaradi izjemnega geopolitičnega položaja Slovenije, saj se tu srečujejo romanska, nemška in slovanska kultura, zato lahko Slovenija odigra pomembno vlogo pri prizadevanjih za mir na Balkanu. Po besedah škofa Jamnika so evropski škofje z navdušenjem pozdravili pobudo Cerkve na Slovenskem in so Sloveniji izjemno hvaležni za tovrstna prizadevanja, na medverskem srečanju pa morda lahko že pričakujemo novega predsednika ComECE, škofa Crociato.

Škofa Mariano Crociata in Anton Jamnik na srečanju v Rimu. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Škof Mariano Crociata, novi predsednik ComECE

Mariano Crociata se je rodil 16. marca 1953 v Castelvetranu na Siciliji. Mašniško posvečenje je prejel junija 1979. Na papeški univerzi Gregoriana v Rimu je študiral filozofijo in teologijo, kjer je leta 1984 pridobil tudi doktorat iz teologije.

Na Teološki fakulteti v Palermu je vodil oddelek za teologijo religij, od leta 2003 je bil generalni vikar škofije Mazara del Vallo. Papež Benedikt XVI. ga je 16. julija 2007 imenoval za škofa škofije Noto. Škofovsko posvečenje je prejel 6. oktobra 2007. V letih med 2008 in 2013 je bil glavni tajnik Italijanske škofovske konference.

Od 19. novembra 2013 vodi škofijo Latina-Terracina-Sezze-Priverno. Od leta 2017 je delegat Italijanske škofovske konference pri ComECE, kjer je v obdobju med 2018 in 2023 opravljal funkcijo prvega podpredsednika.

Škofje Evropske unije v Rimu zasedajo do petka, 24. marca.

V četrtek avdienca pri papežu Frančišku

Škofje Evropske unije v Rimu zasedajo do petka, 24. marca. Jutri je na dnevnem redu avdienca pri papežu Frančišku: za škofe bo to dobrodošla priložnost, da se s svetim očetom pogovorijo o nekaterih najpomembnejših temah za Evropo, s posebnim poudarkom na spodbujanju miru, migracijski in azilni politiki Evropske unije ter volitvah v Evropski parlament leta 2024.

V naslednjih dneh so na programu zasedanja še pogovorno srečanje z veleposlanico Evropske unije pri Svetem sedežu, Alexandro Valkenburg, pogovor z vatikanskim »zunanjim ministrom« nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem, obisk pri Italijanski škofovski konferenci in pogovor z italijanskim zunanjim ministrom Antoniom Tajanijem.

Kupi v trgovini

Globoko ukoreninjen
Filozofija in esejistika
23,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh