Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski škofje razpravljali o dialogu z muslimani

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 08. 05. 2013 / 06:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropski škofje razpravljali o dialogu z muslimani

V Londonu se je končalo zasedanje Sveta Evropskih škofovskih konferenc (CCEE) s kardinaloma Ricardom in Tauranom.

Cerkve so obvezane k dialogu z muslimani, četudi ta dialog ne prinese takojšnjih opaznih posledic, so poudarili evropski škofje v izjavi, ki so jo za javnost pripravili ob zaključku zasedanja Sveta Evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Pod vodstvom kardinala Jean-Pierrea Ricarda, nadškofa v francoskem Bordeauxju, so pristojni škofje in predstavniki škofovskih konferenc iz vse Evrope v Londonu tri dni razpravljali o odnosih z muslimani. Zasedanje je slovesno odprl kardinal Jean-Louis Tauran, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog.

Dialog je za kristjane nujna posledica vere v enega Boga, 'ki govori in stopa s človekom', so prepričani škofje: »Zato si morajo kristjani za dialog nenehno in brezpogojno prizadevati in biti dosti velikodušnejši, tudi takrat, ko jim dialog ne ponuja nikakršnih odgovorov.«

Prisotnost islama v Evropi bi morali videti kot priložnost za zahodno družbo, 'da razmisli o svoji ideologiji, ki je je že tako vajena, ter o miselnosti sodobnega človeka'. »Ali ta prisotnost ne poudarja tudi pomena vere in presežnega v današnji potrošniški družbi?« sprašujejo škofje.

Škofje v svoji izjavi še poudarjajo potrebo po skupnem razmisleku kristjanov in muslimanov o vzgojno-izobraževalnih ukrepih v današnji sekularizirani in pluralistični družbi. V izjavi so zapisali: »V družbi, v kateri svetovno medmrežje in družbeni mediji predstavljajo nekakšno stvarnost, se mladi kristjani in muslimani soočajo z izzivom, da smisel življenja najdejo v samih sebi. Tovrstna vzgoja naj bi pripeljala do globokega prepričanja (osebno srečanje z Bogom, razumskost lastnega verovanja, duhovno življenje), obenem pa zahteva, da se vsak posameznik vidi kot del občestva, ki spodbuja vero in življenje.«

Svetu Evropskih škofovskih konferenc (CCEE) pripada 33 škofovskih konferenc iz vse Evrope. Predsednik sveta je kardinal Peter Erdö, nadškof v Budimpešti in madžarski primas. Sedež tajništva sveta je v švicarskem mestu St. Gallen (http://www.ccee.chiesacattolica.it).

V imenu Slovenske škofovske konference se je omenjenega zasedanja udeležil prof. dr. Drago Ocvirk, njegovo poročilo pa je na voljo na spletni povezavi http://katoliska-cerkev.si/porocilo-s-srecanja-predstavnikov-evropskih-skofovskih-konferenc-za-odnose-z-islamom.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh