Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski škofje: splav nikoli ne bo temeljna pravica, »ne« vsiljevanju ideologij

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 09. 04. 2024 / 12:45
Oznake: Cerkev, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2024 / 13:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski škofje: splav nikoli ne bo temeljna pravica, »ne« vsiljevanju ideologij
Papež Frančišek blagoslavlja nerojenega otroka. FOTO: Vatican Media

Evropski škofje: splav nikoli ne bo temeljna pravica, »ne« vsiljevanju ideologij

Škofje Evropske unije (ComECE) pred skorajšnjim glasovanjem 11. aprila v Bruslju o vključitvi pravice do splava v Listino EU o temeljnih pravicah znova poudarjajo svoje odločno nasprotovanje in obsojajo vsiljevanje ideologij.

Človeško bitje je v vseh okoliščinah in na vseh stopnjah razvoja vedno sveto in nedotakljivo, so po navedbah vatikanskih medijev znova potrdili evropski škofje, in ko to prepričanje izgine, izginejo tudi trdni in trajni temelji za zaščito človekovih pravic.

Evropski škofje so to poudarili v izjavi pred četrtkovim glasovanjem na plenarnem zasedanju v Bruslju o vključitvi pravice do splava v Listino EU o temeljnih pravicah, in sicer dan po objavi dokumenta Dignitas infinita, novega dokumenta Dikasterija za nauk vere, v katerem je splav naveden med kršitvami človekovega dostojanstva kot »huda in obžalovanja vredna« praksa.

Škofje si prizadevajo za Evropo, v kateri »materinstvo nikakor ne pomeni omejitev za osebno, družbeno in poklicno življenje«.

V nasprotju z resničnim spodbujanjem žensk in njihovih pravic

Škofje v svojem premišljevanju vztrajajo, da splav »nikoli ne more biti temeljna pravica« in je v nasprotju z resničnim spodbujanjem žensk ter njihovih pravic. Naslov dokumenta je »Da spodbujanju žensk in pravice do življenja, ne splavu in ideološkemu vsiljevanju«.

Škofje izražajo svojo zavezanost prizadevanjem za Evropo, v kateri lahko ženske svobodno živijo svoje materinstvo kot dar zase in za celotno družbo; za Evropo, v kateri »materinstvo nikakor ne pomeni omejitev za osebno, družbeno in poklicno življenje«.

Pravica do življenja je temeljni steber vseh drugih človekovih pravic.

Temelj vseh človekovih pravic

Pravica do življenja, znova poudarjajo škofje ComECE, »je temeljni steber vseh drugih človekovih pravic, posebej pravice do življenja najbolj ranljivih, krhkih in nezaščitenih oseb, kot so nerojeni otrok v maternici, migranti, ostareli, invalidi in bolniki«. Ko spomnijo na jasno stališče Cerkve glede tega vprašanja, vztrajajo, kako je treba z »vso močjo in jasnostjo tudi v našem času« zatrditi, da je zaščita nerojenega življenja tesno povezana z zaščito vsake druge človekove pravice.

Ko se razumevanje nerojenega življenja kot nečesa neprecenljivega razblini, opozarjajo, bodo temelji za obrambo človekovih pravic vedno podvrženi »prehodnim muham oblasti«, kot je zapisano v dokumentu Dikasterija za nauk vere o človekovem dostojanstvu, Dignitas Infinita.

Evropska unija mora spoštovati različne kulture in tradicije v državah članicah ter njihove nacionalne pristojnosti in »ne sme drugim znotraj in zunaj svojih meja vsiljevati ideoloških stališč o človeški osebi, spolnosti in spolu, zakonski zvezi in družini«.

V evropskem ali mednarodnem pravu ni priznane pravice do splava.

Listina ne more vključevati pravic, ki jih ne priznavajo vsi

»Listina EU o temeljnih pravicah ne more vključevati pravic, ki jih vsi ne priznavajo in so razdiralne,« poudarjajo škofje, saj so ugotovili, da v evropskem ali mednarodnem pravu ni priznane pravice do splava in da se »obravnava tega vprašanja v ustavah in zakonih držav članic zelo razlikuje«. V preambuli je zapisano, da mora Listina spoštovati »raznolikost kultur in tradicij evropskih narodov« ter tudi »ustavne tradicije in mednarodne obveznosti, ki so skupne državam članicam«.

Po vključitvi Francije

Po vključitvi pravice do splava v francosko ustavo 4. marca letos se je na evropski ravni dejansko znova odprla razprava o vključitvi splava med temeljne pravice EU. Čeprav je bila resolucija predložena že 7. julija 2022 in je sprožila nasprotovanje nekaterih držav članic, so se zdaj poslanci Evropskega parlamenta odločili, da znova sprožijo predlog, o katerem bodo glasovali pojutrišnjem.

Kupi v trgovini

Akcija
Globoko ukoreninjen
Filozofija in esejistika
23,90€ 9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh