Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francija: protislovna ustavna pravica do splava

Za vas piše:
Ma. P.
Objava: 29. 02. 2024 / 13:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.02.2024 / 15:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Francija: protislovna ustavna pravica do splava
Število splavov v Franciji je bilo leta 2022 najvišje po letu 1990. FOTO: Pixabay

Francija: protislovna ustavna pravica do splava

Potem ko je januarja francoska nacionalna skupščina potrdila vpis pravice do splava v ustavo, je to včeraj storil še senat, zgornji dom francoskega parlamenta.

Vpis bo dokončen prihodnji ponedeljek, ko se sestane Kongres, organ, ki združuje oba domova parlamenta in mora zasedati ob spremembah ustave.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob včerajšnji odločitvi senata izrazil zadovoljstvo in spomnil, da se je zavzel za to, da bi »svobodo žensk za prostovoljno prekinitev nosečnosti napravili za nepreklicno«.

Splava, ki je redko popolnoma svobodna odločitev, ne bi smeli dojemati samo z vidika pravic žensk.

Lyonski nadškof Olivier de Germay se je dan pred glasovanjem v senatu vprašal: »Če bo zakon sprejet, bi Francija na enako raven postavila enako dostojanstvo vsakega človeškega življenja – ustavno načelo – in svobodo dostopa do splava. Kako pojasniti takšno protislovje?« Francoski škofje so svoje stališče izrazili že decembra, pred glasovanjem v nacionalni skupščini. V deklaraciji Vsako življenje je dar za ta svet so poudarili, da je krhki in dragoceni dar treba sprejeti in mu služiti od začetka do njegovega naravnega konca. Zapisali so še, da je bilo število splavov leta 2022 najvišje po letu 1990. »Naša družba bi morala v tem videti predvsem znamenje poraza v izobraževanju, spremljanju ter socialni, ekonomski in človeški podpori tistim, ki jo potrebujejo,« so menili in spomnili na Božjo zapoved »Ne ubijaj«.

»Iz vsega srca pozivamo, da bi pravice žensk bolje zagotavljali in jih spodbujali. Toda splava, ki je redko popolnoma svobodna odločitev, ne bi smeli dojemati samo z vidika pravic žensk,« pa je spomnil predsednik francoske škofovske konference Eric de Moulins-Beaufort.

Leta 2023 smo ugotovili žalostni rekord 234.000 splavov v Franciji, medtem ko se povsod po Evropi število splavov zmanjšuje.

Lyonski nadškof de Germay je še menil, da je bilo od depenalizacije splava leta 1975 storjeno vse, da bi bil splav lažji in pogostejši. »Posledice so na dlani: leta 2023 smo ugotovili žalostni rekord 234.000 splavov v Franciji, medtem ko se povsod po Evropi število splavov zmanjšuje.« Vprašal se je še o možnosti razprave o splavu v Franciji; po njegovem »je postalo težko izraziti svoje mnenje o tem vprašanju, če ne želiš postati tarča medijev«.

Posebno oster je bil nekdanji pariški nadškof, bioetik in zdravnik Michel Aupetit, ki je na omrežju X zapisal, da sprejeti zakon »vest nagiba k ubijanju«. S tem je po njegovih besedah Francija dosegla najnižjo točko, »postala je totalitarna država«.

Nalaganje
Nazaj na vrh