Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Film »Nenačrtovan«, ki nasprotuje splavu, razburil francosko vlado

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 08. 2021 / 06:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2021 / 15:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Film »Nenačrtovan«, ki nasprotuje splavu, razburil francosko vlado
Film je letošnjo pomlad v Nemčiji dosegel četrto mesto na Spieglovi lestvici najbolje prodajanih DVD-jev FOTO: arhiv Družine

Film »Nenačrtovan«, ki nasprotuje splavu, razburil francosko vlado

Francoska televizijska hiša je povzročila javno zgražanje in celo poseg tamkajšnje vlade, ker je na svoj program uvrstila predvajanje filma »Nenačrtovan«, resnično življenjsko zgodbo v obliki iskrene izpovedi nekdanje uslužbenke klinike za splave, ki je postala borka za življenje.

Francoska vlada je film »Unplanned« označila kot »ogabno propagandno orodje proti splavu«, v svojem prispevku piše Solène Tadié, evropska dopisnica ameriškega spletnega portala National Catholic Register. Vlada je odločno obtožila omenjeno televizijsko hišo, da je s predvajanjem tega filma »ovirala splav«.

Film je bil v Franciji predvajan 16. avgusta, kmalu zatem pa se je oglasila ministrica za enake možnosti Élisabeth Moreno, ki je na družbenem omrežju Twitter »ostro obsodila« »pravljico, ki nasprotuje vladnim vrednotam«. Po besedah Morenojeve je splav »napredek za našo družbo« ter »temeljna in neodtujljiva pravica za vse ženske«. Svoj tvit je pospremila s ključnikom #mybodymychoice.

»Pravljica, ki nasprotuje vladnim vrednotam«?

Film prikazuje resnično življenjsko zgodbo Američanke Abby Johnson, ki je bila zaposlena pri organizaciji za opravljanje splavov Planned Parenthood in je na delovnem mestu napredovala na položaj vodje ene izmed klinik za splave.

Leta 2009 je morala sodelovati pri opravljanju splava in je prek ultrazvočne kamere opazovala, kako so otroka posesali iz maternice in ga razdrobili na koščke. Nemudoma je dala odpoved v službi in postala dejavna nasprotnica splava, danes pa velja za eno najvplivnejših zagovornic gibanja za življenje v Združenih državah Amerike.

Namen filma »Nenačrtovan« je bil osvetliti stvarnost opravljanja splavov s predstavitvijo zakulisnega dogajanja tega visoko dobičkonosnega mednarodnega posla, in resnično tragedijo, ki jo to početje predstavlja za milijone žensk.

Abby Johnson FOTO: arhiv Družine

Film je letošnjo pomlad v Nemčiji dosegel četrto mesto na Spieglovi lestvici najbolje prodajanih DVD-jev za mesec junij in nemški kristjani so bili nad tako visoko priljubljenostjo filma s tovrstno tematiko prijetno presenečeni. Po drugi strani pa je produkcija v francoski vladi povzročila pravo razburjenje. Ministrica Morenojeva je zagotovila »neomajno podporo francoske države organizaciji Planned Parenthood«, za katero je pojasnila, da je bila »v zadnjem času že večkrat napadena, tako kot številne feministične organizacije, ki si neumorno prizadevajo za enakopravnost žensk pred zakonom, za izobraževanje in osveščanje na področju spolnosti, kontracepcije, splava ter enakih pravic za ženske in moške«.

Ob »vnovični potrditvi neodtujljive pravice vsakega človeka, da ima nadzor nad lastnim telesom«, je Morenova dodala, da se bo »Francija odločno borila proti vsem, ki bodo poskušali ženskam preprečiti, da bi imele nadzor nad svojim telesom«.

Oviranje splava je v Franciji od leta 2017 kaznivo dejanje

Po mnenju Morenove je televizijska hiša C8, ki je v lasti francoskega katoliškega milijarderja Vincenta Bolloréja, s predvajanjem tega filma v času največje gledanosti izrazila svojo podporo »vsem gibanjem, ki nasprotujejo svobodni izbiri žensk« in je kriva »oviranja splava«, kar je v Franciji od leta 2017 kaznivo dejanje. Svoje obtožbe je upravičila s trditvijo, da film »predstavlja in spodbuja znanstvene neresnice, ki neizprosno zavajajo gledalca«.

Pravnemu argumentu, ki ga je navedla ministrica, ugovarja pravnica Adeline Le Gouvello, ki meni, da so takšne obtožbe neupravičene, saj je »sporni« film posnet po resnični življenjski zgodbi. Predstavitev te zgodbe je po njenih besedah torej »stvar umetniške svobode in svobode izražanja. Če pa to postavimo pod vprašanje, ogrozimo mnenjsko svobodo«.

Le Gouvellojeva je pozneje na družbenem omrežju Twitter še pojasnila, da v nasprotju z ministričinimi trditvami splav nikoli ni bil priznan kot »temeljna pravica«, temveč je »izjema načela o spoštovanju človeškega življenja«.

Splav ni temeljna pravica, temveč izjema načela o spoštovanju človeškega življenja.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh