Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: splav je kot »najem plačanega morilca«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 12. 2020 / 11:17
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2020 / 15:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: splav je kot »najem plačanega morilca«

Papež: splav je kot »najem plačanega morilca«

Frančiškova lastnoročna zahvala Argentinkam, ki se borijo proti legalizaciji splava.

FOTO: splet

Zgodba sicer ni sveža, vendar šele nekaj tednov po dogajanju dviguje prah v nekaterih katoliških medijih. Res pa je, da svetovni mediji o tem niso prav na široko poročali: papež Frančišek je z lastnoročno napisanim pismom podprl prizadevanja argentinskih žensk, ki se borijo proti legalizaciji splava v državi. V zapisu izpostavlja pomen zaščite življenja in odločno zavrača poskuse za uvedbo splava v svoji domovini.

Papež se je odzval na dopis, ki ga je prejel od ženske mreže »Mujeres de las Villas«, s pismom pa se jim »iskreno zahvaljuje za njihovo delo in pričevanje« ter jih spodbuja, naj se ne predajo. Omenjena mreža se od leta 2018 bori za zaščito nerojenega življenja, predvsem v delavskih četrtih Buenos Airesa. Podpisnice sporočila so papeža izrecno prosile za podporo v njihovih prizadevanjih proti legalizaciji prostovoljnega splava, o čemer v Argentini tečejo burne razprave, argentinski poslanci pa jo večinoma podpirajo. Predstavniški dom je 11. decembra uvedno splava potrdil, za veljavo zakona pa je potrebna še potrditev senata.

Človeško življenje je sveto

Papež je v pismu članicam omenjene mreže zapisal, da je Argentina »ponosna, ker ima takšne ženske«. Kot izpostavlja, »problem splava ni v prvi vrsti vprašanje religije, temveč etike«. Zato si moramo po papeževih besedah ob tem postaviti dve vprašanji: »Ali je prav, da za rešitev problema izničimo človeško življenje? Ali je prav, da za rešitev problema najamemo plačanega morilca?« Papeževo pismo se zaključi z blagoslovom vsem članicam mreže in običajno prošnjo, naj zanj molijo.

Zaskrbljenost argentinskih žena

Članice omenjene mreže v svojem dopisu svetemu očetu izražajo zaskrbljenost, ker številni pristojni v državi splav predstavljajo kot preprosto rešitev za najstnice, ki živijo v revnejših mestih četrtih in se pogosto soočajo z nepričakovano nosečnostjo. Članice mreže so »osuple nad hladnokrvnostjo, s kakršno splav označujejo zgolj kot dodatno možnost na seznamu sredstev proti zanositvi, glavna ciljna skupina te kampanje pa so najstnice iz revnejših družbenih slojev«. Žene izražajo svoje obžalovanje, ker »naš glas, podobno kot glas nerojenih otrok, ni nikoli slišan«.

Zakonodajne oblasti in mediji jim namreč niso pripravljeni prisluhniti in »če ne bi imele duhovnikov, ki lahko v našem imenu povzdignejo glas, bi bile še bolj osamljene«. »Naše najstniške hčere,« poudarjajo žene, »odraščajo ob predstavi, da nimajo pravice do svojih otrok, samo zato, ker so revne.«

Molk svetovnih medijev

Svetovni mediji, ki sicer radi poročajo o papežu Frančišku, pa previdno molčijo, kadar si sveti oče tako goreče in osebno prizadeva za resnico. O papeževem pismu, v katerem se bori za življenje nerojenih otrok v rodni Argentini, namreč ni poročal niti vatikanski časnik L’Osservatore Romano. Vse skupaj se je namreč dogajalo v času, ko se je vsa Evropa zgražala nad Poljsko in njenimi škofi, ki so podprli odločitev tamkajšnje vlade, da prepove splav v primeru razvojnih nepravilnosti zarodka.

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh