Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski škofje zavračajo evropsko kritiko zakonodaje o splavu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 12. 2020 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.12.2020 / 20:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljski škofje zavračajo evropsko kritiko zakonodaje o splavu

V demokratični ureditvi ne sme biti pravice do uboja nedolžnega človeka.

FOTO: arhiv Družine

Poljska škofovska konferenca je vzela v bran poostritev državne zakonodaje o splavu s strani ustavnega sodišča v Varšavi, ki je bila deležna ostre kritike Evropskega parlamenta. »»V demokratični pravni ureditvi ne sme biti pravice do uboja nedolžnega človeka,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa včeraj poudaril predsednik škofovske konference, nadškof Stanislaw Gadecki. Naslov sprejete resolucije, »Sklep Evropskega parlamenta o de-facto ukinitvi pravice do splava na Poljskem«, je označil kot »zavajajočo«, kajti etično in mednarodno pravno gledano »pravica do splava« ne obstaja.

Nadškof Gadecki je opozoril, da drugi člen Listine Evropske zveze o temeljnih pravicah vsakemu človeku zagotavlja »pravico do življenja«. Poleg tega je v tretjem členu zapisana »prepoved evgeničnih postopkov, zlasti tistih, katerih cilj je selekcija med ljudmi«. Pravica do življenja je temeljna človekova pravica in ima vedno prednost pred »volilno pravico« nosečnice, je pojasnil nadškof.

Poljsko ustavno sodišče je oktobra odločilo, da splav pri morebitnih razvojnih nepravilnostih zarodka ni dopusten. S tem je umetna prekinitev nosečnosti dovoljena le v primeru, če je ogroženo zdravje nosečnice ali če je nosečnost poseldica kaznivega dejanja. Leta 2019 so skoraj vsi zabeleženi splavi po uradnih statističnih podatkih sodili med takšne, ki po mnenju ustavnega sodišča niso v skladu z ustavo: natančneje 1.074 izmed skupno 1.100 posegov.

Evropska zveza: udarec ženskim pravicam na Poljskem

Evropski poslanci so pred tednom dni s 455 proti 145 glasovom sprejeli omenjeni sklep. V njem »najostreje« obsojajo odločitev vrhovnih poljskih sodnikov, ki po njihovem mnenju pomeni hud udarec ženskim pravicam na Poljskem in »na kocko postavlja zdravje in življenje tamkajšnjih žensk«. Privedla bo namreč, menijo evropski poslanci, do večjega števila nezakonitih in v nevarnih pogojih opravljenih splavov.

Odločitev ustavnih sodnikov je na Poljskem sprožila velik val protestov. Narodna vlada je zato objavo nove zakonodaje v uradnem listu preložila za nedoločen čas. Šele z objavo pa stara zakonodaja ne bo več v veljavi. Poljski predsednik Andrzej Duda želi poostritev zakonodaje malce omiliti. Poljskemu parlamentu je predlagal, naj dopusti splav v primeru, ko je po medicinski diagnozi razmeroma jasno, da se bo otrok rodil mrtev ali tako bolan, da bo kljub zdravniški pomoči »neizogibno« umrl kmalu po rojstvu. Vladna stranka o tem predlogu še razpravlja.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh