Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski primas svari pred razkolom v državi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 10. 2020 / 10:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.11.2020 / 09:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poljski primas svari pred razkolom v državi

Poljski primas svari pred razkolom v državi

Ker Cerkev podpira novo zakonodajo o splavu, so protestniki v nedeljo zmotili več bogoslužij v tamkajšnjih cerkvah.

FOTO: Tatjana Splichal

Katoliška cerkev na Poljskem poziva k medsebojnemu spoštovanju med različno mislečimi, potem ko so državo preplavili protesti po razsodbi ustavnega sodišča, ki je uvedlo skoraj popolno prepoved splava v državi. »Ne povzročajmo razkola, ne prispevajmo k temu, da se razlike povečujejo,« je sinoči v video sporočilu dejal poljski primas nadškof Wojciech Polak. Vsi državljani bi si morali prizadevati za mir in edinost.

Nadškof Polak je bil kritičen zaradi dejstva, da so protesti proti omenjeni spremembi včasih zelo nasilni in žaljivi. »Zelo lepo prosim za medsebojno spoštovanje, da ne bi prestopali meja, prosim za spoštovanje svetih krajev, naših svetišč,« tako Polak. Slednji naj bi namreč predstavljali kraje sprave.

Ustavno sodišče na Poljskem je minuli četrtek odločilo, da splav v primeru nepravilnega razvoja zarodka ni več dovoljen. Odtlej protestniki v državi vsak dan odhajajo na ulice, v nedeljo pa so z glasnimi vzkliki motili bogoslužja po vsej državi in tamkajšnje cerkve popisali s sovražnimi gesli, ker poljski Cerkvi zamerijo, da podpira odločitev ustavnega sodišča. Nedeljsko bogoslužje v stolnici v mestu Poznan so morali zaradi glasnih protestnikov celo prekiniti.

Nadškof Gadecki spodbuja k dialogu

Predsednik Poljske škofovske konference, nadškof Stanislaw Gadecki, je v nedeljo zvečer vse državljane spodbudil »k dialogu s sredstvi, s katerimi bo mogoče zaščititi pravico do življenja in pravice žensk«. Obenem je poudaril, da prostaški izrazi, nasilje, motenje bogoslužij in skrunjenje svetih krajev v demokratični državi niso prava pot za dosego kakršnega koli cilja. Zelo ga je užalostilo, ker je bilo ljudem v številnih cerkvah z nasiljem preprečeno, da bi javno izražali svojo vero.

Skupine v podporo pravicam žensk so pod geslom »Nedeljska beseda« namreč pozvale, naj protestniki upor proti zaostritvi zakonodaje o splavu prenesejo v tamkajšnje cerkve. Cerkvi očitajo, da je v veliki meri prispevala k odločitvi ustavnega sodišča pri spremembi zakonodaje o splavu.

Cerkev pri vprašanju življenja ne more sklepati kompromisov

Nadškof Gadecki poudarja, da Cerkev nima besede pri sprejemanju državnih zakonov in ne sprejema odločitev o njihovi ustavnosti. »Cerkev bo še naprej zagovarjala vsako življenje in bo še naprej oznanjevala, da je treba zaščititi vsako človeško bitje od spočetja do naravne smrti,« je dodal predsednik Poljske škofovske konference. Pri tem vprašanju Cerkev ne more sklepati kompromisov, kar vedno znova poudarja tudi papež Frančišek.

Nadškof Gadecki podpira rodovitno razpravo, v kateri bo spoštovano sleherno človeško življenje: »Potrebujemo pogovore, vendar ne besednih spopadov in vročičnih mnenjskih izmenjav na družbenih omrežjih.« Časnikarje in politike je prosil, naj si prizadevajo za zmanjševanje napetosti in naj pokažejo svoj občutek za odgovornost do družbenega miru.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh