Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski škofje za dela prosto nedeljo

Objava: 12. 02. 2009 / 14:33
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropski škofje za dela prosto nedeljo

Komisija škofovskih konferenc Evropske zveze je izdala sporočilo za javnost, v katerem se zavzema za zaščito nedelje kot dela prostega dneva.

Tajništvo komisije COMECE, protestantska Cerkev v Nemčiji in anglikanska Cerkev pozdravljajo pobudo številnih poslancev evropskega parlamenta, da naj bi odločali o pisni deklaraciji 'za zaščito nedelje kot dela prostega dneva', saj naj bi ta predstavljala 'pomemben steber evropskega socialnega modela in je del evropske kulturne dediščine'. Takšna deklaracija bi utemeljila pomembno zavezanost k 'socialni Evropi'. Zdaj je najvažnejše pridobiti potrebno večino za to nadstrankarsko odločitev, ki jo je 2. februarja letos predlagala skupina petih parlamentarcev iz različnih političnih skupin.

Zaradi gospodarske in finančne krize se še bolj zavedamo dejstva, da vsi vidiki življenja niso odvisni od tržnih sil. Neomejeno potrošništvo ne more biti niti vzor trdnega gospodarstva niti zdrava osnova človekovega razvoja. Možje in žene, ki delajo ob nedeljah, so deležni pomankljivosti v svojih socialnih razmerjih: zaradi nedeljskega dela preverjeno trpijo njihovo družinsko življenje, njihov osebnostni razvoj in celo njihovo zdravje .

Dela prosta nedelja je dolgoletni in visoko cenjeni del evropske kulturne tradicije in predstavlja odločilni dejavnik v uravnoteženosti dela in družinskega življenja. Je odločilnega pomena za družinske odnose, pa tudi za socialno in kulturno plat življenja, saj je to eden redkih trenutkov sredi življenjske naglice, ki ga otroci in starši lahko preživijo skupaj. Po evropskih zakonih predstavlja nedelja tedenski dan počitka za otroke in mladostnike, zaradi česar bi lahko postala steber evropskega socialnega modela.

V zadnjih letih je mnogo držav članic zaščito nedelje zbrisalo s seznama potrebnih ukrepov, z namenom, da bi povečali proizvodnjo in potrošnjo. Zasebno življenje delavcev je razpadlo na majhne koščke, medtem ko si majhna in srednje velika podjetja ne morejo privoščiti neprekinjenega delovnika in so zaradi tega izgubila dobršen tržni delež.

Nova deklaracija poziva države članice in evropske inštitucije, naj 'zaščitijo nedeljo kot dan tedenskega počitka v prihajajoči narodni in evropski zakonodaji o delovnem času in s tem zaščitijo zdravje delavcev ter poskrbijo za harmonično sožitje med delom in družinskim življenjem'.

Za sprejetje deklaracije so potrebni podpisi večine evropskih poslancev (394) pred 7. majem 2009.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh