Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski škofje zasedajo v Rimu, volijo novo predsedstvo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 03. 2023 / 05:30
Oznake: Cerkev, Papež, Škof, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2023 / 12:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski škofje zasedajo v Rimu, volijo novo predsedstvo
Škofje se bodo tudi tokrat srečali s papežem Frančiškom. FOTO: comece.eu (arhivska fotografija)

Evropski škofje zasedajo v Rimu, volijo novo predsedstvo

Škofje Evropske unije se bodo med 22. in 24. marcem letos zbrali v Rimu, da izvolijo novo predsedstvo: volitve so predvidene v okviru spomladanskega zasedanja skupščine ComECE, na dnevnem redu tridnevnega srečanja pa je tudi avdienca pri papežu Frančišku in pogovor z italijanskim zunanjim ministrom Antoniom Tajanijem. V imenu Slovenske škofovske konference se bo srečanja udeležil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik.

Prvi dan skupščine, v sredo, 22. marca, bodo delegati Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (ComECE) izvolili novega predsednika in štiri podpredsednike za petletni mandat, ki bo zajemal obdobje 2023-2028.

Prihodnji predsednik bo nasledil kardinala Jean-Clauda Hollericha, luksemburškega nadškofa, ki je bil izvoljen leta 2018 in je ComECE vodil v obdobju, ki so ga zaznamovali številni izzivi, kot so brexit, koronaepidemija in ruska invazija v Ukrajini.

Štirje podpredsedniki bodo izvoljeni ob upoštevanju geografske porazdelitve škofovskih konferenc Evropske unije. Med njimi bo skupščina izvolila tudi prvega podpredsednika. Sedanji podpredsedniki so Mariano Crociata (prvi podpredsednik), Jan Vokal in Franz-Josef Overbeck. Noëla Treanorja, nekdanjega podpredsednika ComECE, je papež Frančišek novembra 2022 imenoval za apostolskega nuncija v Evropski uniji.

Zasedanje ComECE. FOTO: comece.eu (arhivska fotografija)

Pomembna srečanja v Vatikanu

Evropski škofje se bodo med zasedanjem v Rimu srečali tudi z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, ki se je skupščine ComECE zadnjič udeležil oktobra 2020. Takrat je kardinal Parolin posredoval sporočilo papeža Frančiška škofom Evropske unije ob 40-letnici ComECE.

V četrtek, 23. marca, bo papež Frančišek sprejel novo predsedstvo ter vse delegate škofov Evropske unije in člane tajništva ComECE ter njihove družine. Avdienca bo dobrodošla priložnost, da se škofje s svetim očetom pogovorijo o nekaterih najpomembnejših temah za Evropo, s posebnim poudarkom na spodbujanju miru, migracijski in azilni politiki Evropske unije ter volitvah v Evropski parlament leta 2024.

Evropski škofje bodo obiskali tudi Italijansko škofovsko konferenco in obhajali bogoslužje z njenim predsednikom, kardinalom Zuppijem.

Istega dne bodo evropski škofje imeli tudi pogovorno srečanje z veleposlanico Evropske unije pri Svetem sedežu, Alexandro Valkenburg. Popoldne bo škofe ComECE nagovoril vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher. Zvečer bodo obiskali Italijansko škofovsko konferenco in obhajali sveto mašo z njenim predsednikom, kardinalom Matteom Zuppijem.

V petek, 24. marca, bo skupščina izvolila predsednike komisij ComECE. Trenutno delujejo tri komisije: za pravne in družbene zadeve ter zunanje delovanje Evropske unije. Na koncu se bo skupščina ComECE sestala z Antoniom Tajanijem, italijanskim ministrom za zunanje zadeve, podpredsednikom Evropske ljudske stranke (EPP) in nekdanjim predsednikom Evropskega parlamenta.

Kupi v trgovini

Globoko ukoreninjen
Filozofija in esejistika
23,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh