Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski svet nasprotuje uničevanju zarodkov in splavitvam deklic

Objava: 05. 10. 2011 / 08:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropski svet nasprotuje uničevanju zarodkov in splavitvam deklic

Parlamentarna skupščina poziva države članice, naj zakonsko prepovedo uničevanje umetno spočetih zarodkov in opravljanje splavov na podlagi spola nerojenega otroka.

Parlamentarna skupščina Evropskega sveta je pozvala države članice Evropske zveze, naj zakonsko prepovedo uničevanje umetno spočetih zarodkov in opravljanje splavov na podlagi spola nerojenega otroka. V sklepu, ki je bil sprejet minuli ponedeljek, je zapisano, da bi pri uničevanju umetno spočetih zarodkov smele veljati le izjeme, ko je ugotovljena prisotnost težke dedne bolezni. Države članice Evropskega sveta naj bi tudi poskrbele za ustrezno izobrazbo medicinskega osebja, ki bi staršem ustrezno odsvetovalo selekcijo zarodkov na podlagi spola.

Parlamentarci Evropskega sveta so posebej pozvali Albanijo, Armenijo, Azerbajdžan in Gruzijo, naj posredujejo utemeljitve za presežek rojstev moških potomcev. V Albaniji, Armeniji in Azerbajdžanu se namreč po statistiki sodeč rodi 112 dečkov na sto deklic, v Gruziji pa 111 dečkov na sto deklic. V naštetih štirih državah se je predporodna selekcija spola že nevarno razširila, je zapisano v sklepu Evropskega sveta.

V poročilu švicarske poslanke v Evropskem svetu, privrženke socialistov Doris Stump, je na podlagi medicinskih navedb zapisano, da v Albaniji pogosto opravijo splav pri bodočih materah, ko te izvejo, da pričakujejo deklico. V Azerbajdžanu pa nimajo zakona, ki bi izrecno prepovedal predporodno selekcijo na podlagi spola. V Armeniji sodeč po krajevnih poročilih pogosto opravljajo splave izven uradnega zdravstvenega sistema, če bodoče matere pričakujejo deklico. V Gruziji pa, ugotavlja avtorica poročila, so splavi prav tako pogostejši pri ženskah, ki so pri prejšnjih porodih povile deklice.

Parlamentarna skupščina Evropskega sveta poziva Albanijo, Armenijo, Azerbajdžan in Gruzijo, naj izboljšajo položaj žensk v družbi. Stumpova je pojasnila, da bi se učinkoviteje borili s problemom predporodne selekcije na podlagi spola, če bi moške in ženske resnično obravnavali kot enakopravne.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh