Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropsko nogometno prvenstvo naj se odvija ‘v duhu miru’

Za vas piše:
Radio Vatikan/M.Š.
Objava: 07. 06. 2012 / 21:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropsko nogometno prvenstvo naj se odvija ‘v duhu miru’

Papež Benedikt XVI. pred začetkom nogometne mrzlice meni, da ekipni športi zahtevajo bratsko povezanost.

Tik pred začetkom evropskega nogometnega prvenstva je papež Benedikt XVI. opozoril na prednosti ekipnih športov. Po njegovih besedah je nogomet pomembna šola, ki vzgaja za spoštovanje drugega, tudi spoštovanje športnega nasprotnika, ki vzgaja v duhu osebnega žrtvovanja v dobrobit celotne skupine, ter vzgaja za ovrednotenje odlik vsakega elementa, ki tvori moštvo, je sveti oče zapisal v svojem sporočilu, ki ga je minulo sredo poslal predsedniku Poljske škofovske konference Jozefu Michaliku.

Danes se namreč pričenja trinajsto evropsko prvenstvo v nogometu, ki bo do 1. julija potekalo na Poljskem in v Ukrajini. Kot piše papež v svojem sporočilu, ta športni dogodek ne vključuje samo prirediteljev, športnikov in navijačev, pač pa na različne načine in na različnih življenjskih področjih celotno družbo. Tudi Cerkev ne ostaja ravnodušna do tega dogodka, še posebej kar se tiče duhovnih potreb tistih, ki pri njem sodelujejo. Papež je pri tem izrazil zadovoljstvo nad srečanji, katehezami, bogoslužji in molitvami, ki jih Cerkev načrtuje v času prvenstva.

Benedikt XVI. je spomnil tudi na besede Janeza Pavla II., da namreč šport zaradi svojega potenciala postane pomembno orodje za splošni razvoj osebe in koristen dejavnik za izgradnjo družbe, ki je po meri človeka. Občutek za bratstvo, velikodušnost, iskrenost in spoštovanje telesa so nedvomno kreposti, ki so nepogrešljive pri vsakem dobrem športniku in ki prispevajo k izgradnji civilne družbe, kjer nasprotovanje zamenja športna tekmovalnost, spor zamenja srečanje in sovražno nasprotovanje zamenja zdrava primerjava. Šport ni cilj, ampak sredstvo. Postane lahko posredovalec človeškosti in pristnega razvedrila, spodbuja osebo, da dá vse od sebe in se odvrne od tistega, kar lahko pomeni nevarnost ali škodo zanj in za druge, je dejal Janez Pavel II.

Benedikt XVI. je v sporočilu nadaljeval, da šport torej vzgaja za preseganje logike individualizma in egoizma, ki pogosto zaznamuje človeške odnose, in odpira prostor za logiko bratstva in ljubezni, ki lahko edina na vseh ravneh omogoči spodbujanje pristnega skupnega dobrega, je izpostavil papež. Vse, ki so vključeni v dogodek, je še spodbudil k marljivemu delu, da bi bilo nogometno prvenstvo doživeto kot izraz najplemenitejših kreposti in človeškega delovanja ter v duhu miru in pristnega veselja.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh