Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evrovizija 2022: zmaga Ukrajine – vsa Evropa pokazala solidarnost

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 05. 2022 / 08:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.05.2022 / 08:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evrovizija 2022: zmaga Ukrajine – vsa Evropa pokazala solidarnost
Ukrajinsko zasedbo Kalush Orchestra so na tron ponesli glasovi gledalcev in poslušalcev. FOTO: Corinne Cumming/EBU

Evrovizija 2022: zmaga Ukrajine – vsa Evropa pokazala solidarnost

Skladno z napovedmi je šla zmaga na sinočnjem 66. izboru za Pesem Evrovizije v Ukrajino. Zasedba Kalush Orchestra je s pesmijo »Stefania« prepričala največ gledalcev in poslušalcev, potem ko je bila po glasovanju strokovnih žirij šele četrta, vodil pa je naposled drugouvrščeni Britanec Sam Ryder (Space Man).

Gledalci in poslušalci v kar 28 od 39 držav so najvišje možno število točk, 12, namenili Ukrajini.

Strokovne žirije so Veliki Britaniji namenile 283 točk, Švedinji Cornelii Jakobs (Hold Me Closer) 258 točk, Španki Chanel (SloMo) 231 in Ukrajincem 192 točk. Vendar pa je skupina Kalush Orchestra zaostanek brez težav izničila s televotingom, v katerem je prejela kar 439 točk, od tega tudi 10 iz Slovenije (skupaj 631), Britanec pa le 183 (skupaj 466). Gledalci in poslušalci so sicer na drugo mesto (239 točk) posadili Moldavijo (Zdob si Zdub & Advahov Brothers – Trenuletul), na tretje pa Španijo (228 točk).


Tretja zmaga

Čeprav Ukrajina na izboru za Pesem Evrovizije sodeluje šele manj kot dve desetletji (od leta 2003), se je v dosedanjih 15 nastopih vselej uvrstila v finale in petkrat končala v najboljši trojici, zmagala pa je že tretjič. Pred tem sta z vso konkurenco opravili Ruslana (Wild Dances) leta 2004 in Jamala (1944) leta 2016. Letošnji ukrajinski pesmi so že stavnice napovedovale zmago, seveda pa se bodo še lep čas kresala mnenja, ali so jo gledalci in poslušalci na tron res postavili po glasbenem ključu ali pa so jo tja ponesla čustva in solidarnost glasovalcev.

»Hommage mami in ne pesem o vojni«

Da je Stefania, zmagovalna etno pesem s pridihom hiphopa, »hommage mami in ne pesem o vojni«, je v pogovoru s sedmo silo že pred finalnim večerom podčrtal pevec zmagovalne zasedbe Oleg Psjuk. »Napisana je bila že davno pred začetkom vojne v Ukrajini. V njej ni o vojni niti besede,« je dodal. Evrovizijska pravila namreč kategorično prepovedujejo vsakršno politično opredeljevanje na odru. Kje bo prihodnje leto potekalo tekmovanje, je zaradi nepredvidljivih razmer v Ukrajini trenutno nemogoče napovedati.


Slovenci zadnji

Slovenska predstavnica, zasedba LPS, je med 40 nastopajočimi polfinalisti (nastopila je v torkovem prvem polfinalnem večeru) s skladbo »Disko« prepričala najmanj avditorija, s 15 točkami je zasedla zadnje mesto. Osem točk so ji namenili hrvaški poslušalci in gledalci, skupno sedem pa tri strokovne žirije (hrvaška 5 točk, nizozemska in moldavska po eno). V finalu so slovenski gledalci in poslušalci največ točk – 12 – namenili petouvrščeni srbski predstavnici Konstrakti (In Corpore Sano), strokovna žirija pa šestouvrščenima Italijanoma Mahmoodu in Blancu (Brividi).

Kupi v trgovini

Razprodano
Mladi slovenski glasbeniki v Evropi
Priročniki za glasbo in film
25,87€
Nalaganje
Nazaj na vrh