Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Facebook - ne zapravljaj časa, ostani varen

Objava: 28. 01. 2009 / 06:30
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Facebook - ne zapravljaj časa, ostani varen

Na omrežju facebook se vsak dan prijavi do 250 tisoč novih uporabnikov po vsem svetu. Širjenje informacij na tem najhitreje rastočem socialnem omrežju pa ima tudi veliko slabosti: ogrožena je npr. zasebnost, za to lahko zapraviš veliko časa. Obe slabosti lahko zelo zmanjšaš.

1. Prezri prošnje. Ko ti nekdo pošlje prošnjo (npr. kateri avto ti pristaja), boš morda razmišljala: »Kaj pa če je pomembno?« Če boš že preverjala prošnje, se otresi nesmiselnih dejavnosti (npr. igranje bitke med vampirji in volkodlaki). Ne pozabi, veliko facebookovih aplikacij prošnje pošilja samodejno, tako da tvoji prijatelji niti ne pričakujejo kakšnega odgovora. Če želiš zavrniti prošnje, ti ni treba vsako posebej klikniti »Prezri«, ampak označi tiste, ki jih želiš potrditi (običajno je teh manj), nato pa zgoraj desno izberi gumb »Prezri vse«.

2. Ustavi e-pošto s facebooka, da ti neprestana sporočila ne bodo kradla pozornosti in časa za pomembne stvari. Klikni »Nastavitve«, izberi »Nastavitve računa« in nato »Obvestila«. Večino lahko kar izključiš. Druga možnost je, da uporabiš filter na svoji elektronski pošti. Obišči svoj facebookov profil dovolj pogosto. Če pa boš kakšen dan izpustil-a, ne bo nič hudega.

3. Izogibaj se igricam in aplikacijam, oblikovanju svojega profila in ocenjevanju svojih prijateljev. To ti bo vzelo ogromno časa, še preden se boš zavedel/a.

4. K računalniku si prinesi uro, ki ti bo odštevala čas, ki si ga že prebil na facebooku. Ko se števec oglasi, ga moraš upoštevati in takoj zapustiti facebook! Petnajst minut na dan je dovolj časa za facebook.
5. Svoje varnostne nastavitve (Nastavitve računa Nastavitve Upravljanje zasebnosti) nastavi tako, da bodo tvoj profil lahko videli samo tvoji prijatelji. S tem boš lahko nadziral, kdo lahko dostopa do tvojih informacij in fotografij. In seveda: ne potrdi nekoga za svojega prijatelja, če ga ne poznaš.

6. Spremljaj, katere fotografije ti pripnejo drugi (»označijo«). Če se ti fotografija ne zdi primerna, takoj klikni »odstrani oznako«.

7. Na svojem profilu ne objavljaj svoje telefonske številke, naslova, imen otrok in imen tvojih ljubljenčkov.

8. Ne objavljaj slik, na katerih si videti čuden, pijan, razgaljen ...

9. Facebook ni spletna agencija za zmenke na slepo. Pomaga ti ohranjati stike in deliti podatke z ljudmi iz tvojega življenja. Deliti tvoje zasebne podatke z ljudmi, ki jih ne poznaš, pomeni tvegati, česar si ne želiš.

10. Če se ti zdi, da to ne bo delovalo, se odjavi s facebooka. Pri tem ne pozabi za vedno izbrisati svojega profila!

Po www.wikihow.com povzela M. Pt.


Več o Facebooku in spletnih socialnih omrežjih v novi številki Družine!

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh