Zapri
Iskanje

Glasovi Fantov z vasi v vsakem domu za starejše

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 07. 12. 2021 / 12:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2021 / 13:05
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Glasovi Fantov z vasi v vsakem domu za starejše

Glasovi Fantov z vasi v vsakem domu za starejše
Fantje z vasi so prejeli priznanje »za srčni preplet glasbe in ljubeznivosti, ki so ju ponesli v sleherni dom za starejše v Sloveniji.« FOTO: Nebojša Tejić/STA
Predsednik države Borut Pahor je v Predsedniški palači vročil priznanje jabolko navdiha moški vokalni skupini Fantje z vasi, ki prepeva od leta 2019. V tem obdobju so med drugim obiskali vseh 125 domov za starejše v Sloveniji.

Vokalno skupino sestavljajo Janez Mraz, Franc Turnšek, Slavko Živičnjak, Toni Korez in Tone Plevčak, prihajajo pa iz vasi Kostrivnica pod BočemKer jih že od nekdaj spremlja ljubezen do petja, so v letu 2019 ustanovili vokalno skupino Fantje z vasi.

Prvič nastopili ob 100. rojstnem dnevu sokrajanke

Svoje glasbeno udejstvovanje posvečajo starim ljudskim pesmim in posebnemu načinu njihovega petja. Prvič so skupaj nastopili ob 100. rojstnem dnevu sokrajanke, sicer pa jih pot iz Rogaške Slatine vodi po vsej Sloveniji. »Fantje z vasi so nastali, da bi s petjem ljudem vzbujali veselje do življenja. Skrbno so izbrali pesmi, ki pri zrelejšem občinstvu prebudijo dragocene spomine, pri mlajšem pa ponos na ljudsko izročilo in modrost. Svoje nastope žlahtnijo s šaljivimi pripovedmi,« piše v utemeljitvi priznanja.

Obiskali vseh 125 domov za starejše

Posebno pozornost Fantje z vasi namenjajo starostnikom. Zanje nobena pot ni predolga. »V treh letih, odkar so skupaj, so prevozili 11.200 kilometrov, obiskali vseh 125 domov za starejše v Sloveniji in zapeli približno 5.000 ljudem. Pri tem jih ni nič ustavilo, tudi virus ne. Vedeli so, da morajo s svojim poslanstvom nadaljevati, bodriti ljudi v težkih časih ter jim pokazati, da niso sami.« Številnim je njihov nastop orosil oko in jim segel do srca. Njihovo razdajanje dobrote izkazuje njihovo veliko srce, so zapisali v predsednikovem uradu.

V treh letih so prevozili 11.200 kilometrov, obiskali vseh 125 domov za starejše v Sloveniji in zapeli približno 5.000 ljudem. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Glasniki prostovoljstva in nesebičnosti

Kot še navajajo v uradu predsednika, Fantje z vasi niso običajni ljudski pevci, saj so postali glasniki prostovoljstva in nesebičnosti ter prinašalci dobre volje. »Potovanje Fantov z vasi po Sloveniji je pripoved o tem, kako cilj postane poslanstvo, ko seže iz srca v srce in ga napolni z radostjo. Njihov srčni preplet glasbe in ljubeznivosti je navdih, ki ga kot skupnost in posamezniki zelo potrebujemo,« je še zapisano v utemeljitvi priznanja.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh