Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Fatimska Marija romarica že v ukrajinskem Lvovu [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 03. 2022 / 13:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.03.2022 / 22:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Fatimska Marija romarica že v ukrajinskem Lvovu [VIDEO]
Fatimska Marija romarica. FOTO: Vatican Media

Fatimska Marija romarica že v ukrajinskem Lvovu [VIDEO]

Kip Fatimske Marije romarice je na posebno prošnjo krajevnega nadškofa v teh dneh prispel v mesto Lvov na zahodu Ukrajine.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Ko se Cerkev pripravlja na posvetitev Rusije in Ukrajine Marijinemu brezmadežnemu Srcu 25. marca letos, so verniki v ukrajinskem Lvovu minulo sredo odprtih rok sprejeli romarski kip Fatimske Matere Božje.


Romanje

Kopija izvirnega kipa v portugalskem Marijinem romarskem središču je minuli ponedeljek zapustila Portugalsko, se za kratek čas ustavila v Krakovu na Poljskem, nato pa odpotovala proti Lvovu v zahodni Ukrajini, kjer bo ostala mesec dni. Fatimsko Marijo romarico je pozdravil tamkajšnji grško-katoliški nadškof Ihor Vozniak, ki je po začetku ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos dal pobudo za obisk Marijinega kipa.

Na vojno ne smemo odgovoriti z vojno, na zlo ne smemo odgovoriti z zlom, na sovraštvo ne smemo odgovoriti s sovraštvom.

Ob slovesnosti pred odhodom kipa s Portugalske je direktor tamkajšnjega oddelka za bogoslužje, oče Joaquim Ganhão, vernike povabil, naj še naprej molijo za številne nedolžne žrtve zračnih napadov, in znova poudaril, da vojna nikoli ni odgovor na spore. »Na vojno ne smemo odgovoriti z vojno, na zlo ne smemo odgovoriti z zlom, na sovraštvo ne smemo odgovoriti s sovraštvom,« je dejal portugalski duhovnik: »Odpreti moramo svoja vrata in priznati, da bližnji ni naš sovražnik, da bližnji ni naš tekmec, temveč naš brat, s katerim moramo skupaj graditi zgodovino, graditi mir, in to je izjemno zahtevno delo.«


Portugalska Cerkev podpira begunce

V Marijinem svetišču v Fatimi bodo na pobudo tamkajšnje občine in portugalske grško-katoliške skupnosti začasno ponudili zatočišče 35 ukrajinskim beguncem, večinoma ženskam in otrokom. V prizadevanja za pomoč so vključene vse župnije in katoliške organizacije na Portugalskem, sta pojasnila lizbonski patriarh Manuel Clemente do Nascimento in kardinal Antonio Marto iz Fatime, ki vernike v državi pozivata, naj sprejmejo begunce, ki bežijo pred vojno, in jim pomagajo.

Fatimska Marija v Stični leta 2008. FOTO: arhiv Družine/Tamino Petelinšek

Marijino sporočilo miru in ljubezni

Kip Fatimske Marije romarice obstaja v 13 izvodih. Prvotni kip je v svetišče prišel 13. maja 1947, kjer ga je slovesno kronal nadškof Evore. Odtlej je Fatimska Marija romarica večkrat potovala po vsem svetu, s seboj pa vedno nosi sporočilo miru in ljubezni. Kip je oblikoval José Ferreira Tedin, odraža pa natančna navodila fatimskih pastirčkov, ki so bili priče Marijinih prikazovanj v Fatimi leta 1917. Po poskusu atentata na papeža Janeza Pavla II. leta 1981 so enega od nabojev, ki so zadeli papeža, vdelali v krono Fatimske Marije. Kopije kipa so bile narejene zaradi vedno številčnejših prošenj po obisku kipa po vsem svetu.

Nalaganje
Nazaj na vrh