Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vabljeni k devetdnevnici pred posvetitvijo Rusije in Ukrajine Mariji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 03. 2022 / 15:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2022 / 10:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vabljeni k devetdnevnici pred posvetitvijo Rusije in Ukrajine Mariji
Nadškof Mieczysław Mokrzycki iz ukrajinskega Lvova. FOTO: Echo Katolickie

Vabljeni k devetdnevnici pred posvetitvijo Rusije in Ukrajine Mariji

Ukrajinski katoliški voditelji bodo pred napovedano posvetitvijo Rusije in Ukrajine Marijinemu brezmadežnemu Srcu, ki jo je pred dnevi napovedal papež Frančišek, obhajali devetdnevnico kot pripravo na dogodek, predviden 25. marca letos.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Kot je v pogovoru za ameriško katoliško mrežo CNA povedal nadškof Mieczysław Mokrzycki iz ukrajinskega Lvova, so zelo veseli, da se je papež pozitivno odzval na prošnjo škofov ukrajinske Cerkve, vseh njenih duhovnikov in vernikov in bo opravil obred posvetitve. Pojasnil je, da želijo škofje na to slovesnost ljudi pripraviti z devetdnevnico, ki se začenja danes, 17. marca: »Vse kristjane v Ukrajini pozivamo, naj se pridružijo tej devetdnevnici, bili pa bi zelo hvaležni, če bi se nam v molitvi v ta namen pridružila vsa vesoljna Cerkev.«

Obred posvetitve Rusije Marijinemu brezmadežnemu Srcu, ki ga je leta 1984 opravil sv. Janez Pavel II. , bi bilo koristno ponoviti, da bi znova zagotovili mir, zlasti po zadnjem izbruhu vojne.

Zdelo se je, da je Mokrzycki v pogovoru poskušal tudi skrbno krmariti med več desetletij trajajočimi razpravami o veljavnosti posvetitve Rusije Marijinemu brezmadežnemu Srcu, ki jo je leta 1984 opravil sv. Janez Pavel II. Po njegovih besedah je bila posvetitev takrat opravljena pravilno, kljub temu pa bi jo bilo koristno ponoviti, da bi znova zagotovili mir, zlasti po zadnjem izbruhu vojne.

Z vatikanskega tiskovnega urada so 15. marca sporočili, da namerava papež Frančišek 25. marca ob 17. uri posvetiti Rusijo in Ukrajino Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Obred posvetitve bo opravil na Trgu sv. Petra v Rimu, ob istem času pa bo to v Fatimi storil tudi papežev poslanec, kardinal Konrad Krajewski.

Nadškof Mokrzycki je izrazil upanje, da se bodo ukrajinskim škofom pri obredu posvetitve pridružili številni bratje škofje po vsem svetu.

Nadškof Mokrzycki je še dodal, da se bodo svetemu očetu pri dejanju posvetitve pridružili tudi vsi katoliški škofje v Ukrajini, tako latinskega kot grško-katoliškega obreda, in ga bodo istočasno obhajali v svojih stolnicah in cerkvah. Ob tem je izrazil upanje, da se jim bodo pridružili številni bratje škofje po vsem svetu.

Katero devetdnevnico naj molimo za Ukrajino?

Mnogi katoličani po vsem svetu se želijo pridružiti molitvi devetdnevnice na povabilo nadškofa Mokrzyckega, vendar se sprašujejo, katero devetdnevnico naj molijo.

Na kratko: »uradna« devetdnevnica, ki bi bila vezana na papeževo posvetitev, ne obstaja. Kdor želi sodelovati, lahko izbere katero koli devetdnevnico, ki jo običajno moli. Devetdnevnica je namreč vsakdanja molitev, izrečena v devetih zaporednih dneh, s čimer pridobi posebno milost.

Devetdnevnica je vsakdanja molitev, izrečena v devetih zaporednih dneh, s čimer pridobi posebno milost.

Katoličani so skozi stoletja molili nešteto devetdnevnic, od katerih so mnoge še danes zelo priljubljene. Nekatere so kratke in jih je mogoče zmoliti v minuti ali manj, druge pa so daljše in lahko vključujejo celo vsakdanjo molitev rožnega venca.

Ukrajinski škofje latinskega obreda so objavili besedilo v ukrajinščini za vsak dan svoje devetdnevnice, ki se je začela 17. marca, najdete pa ga tukaj. Besedilo je prevedeno tudi v slovenščino:

DEVETDNEVNICA PRED POSVETITVIJO UKRAJINE IN RUSIJE MARIJINEMU BREZMADEŽNEMU SRCU 18.3.22 (2).docx

Druga možnost je izbor molitve iz knjižice Devetdnevnice ob težkih dneh, ki vsebuje 20 devetdnevnic, med njimi je pet krajših.

Lahko pa uporabite tudi besedilo molitev, ki jih najdete tukaj.

Nalaganje
Nazaj na vrh