Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za vsako stisko obstaja devetdnevnica

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 12. 05. 2020 / 09:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2020 / 11:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Za vsako stisko obstaja devetdnevnica

V knjigi Devetdnevnice ob težkih dneh je zbranih kar 20 devetdnevnic.
Za vsako bolezen rož'ca raste, pravi pregovor, tako tudi za vsako duševno stisko obstaja devetdnevnica. V knjigi Devetdnevnice ob težkih dneh je zbranih kar 20 devetdnevnic, 15 je popolnoma novih, pet je kratkih. Vsak si lahko izbere devetdnevnico, ki mu najbolj ustreza glede na njegove težave in stremljenja v določenem obdobju. Ob vsaki si lahko preberete njeno zgodovino in kdaj naj bi se opravljala.

Devetdnevnice običajno molimo pred prazniki, če pa si tovrstno duhovno očiščenje želimo, ko praznika ni, Cerkev priporoča, naj se ta začne v soboto, konča pa v nedeljo, čez devet dni.

V knjigi Devetdnevnice ob težkih dneh so psalmi za razne težke preizkušnje in devetdnevnice, poimenovane po sv. Trojici, Mariji, sv. Jožefu in drugih svetnikih na katere se običajno obračamo ob preizkušnjah.

Nekatere devetdnevnice so kratke, druge pa daljše, a tudi zanje zadostuje, da si vzamete samo pol ure na dan.

Potek devetdnevnice:

1. Duhovno branje

Predlagamo od enega do treh citatov iz Svetega pisma ali svetnika. Prevodi so naši in vsak kratek citat je izbrani sad dolgotrajnega eksegetskega, zgodovinskega in teološkega preučevanja. Običajno ponazarjajo kakšno značilnost življenja ali učenja Jezusa Kristusa ali svetnika, ki ga obhajamo.

2. Premišljevanje (meditacija)

Gre za kratko teološko premišljevanje o temi, ki jo predstavi duhovno branje, se pravi citat dneva. Ob tem pogosto diskretno nakažemo na kakšno konkretno prizadevanje in dejanje.

3. Molitev

Prva predlagana molitev je po navadi bolj splošna in skupnostna, druga pa bolj individualna in povezana z vrsto devetdnevnice (to je tisti del, v katerem »prosimo za milost«).

4. Sklep

Vsak dan se molitev devetdnevnice zaključi z eno od običajnih molitev (Oče naš, Zdrava Marija, znana svetnikova molitev itd.), včasih tudi z litanijami. Zadnji dan devetdnevnice bo, če je mogoče, nekoliko slovesen. Na deveti, zadnji dan devetdnevnice bomo poskrbeli, da prejmemo sveto obhajilo v čast svetnika, ki ga obhaja Cerkev.

Vsekakor pa ne bodimo nehvaležni, temveč se zmeraj zahvalimo Bogu, saj on tako ali drugače vedno usliši tiste, ki molijo s čistim srcem.

Preberite tudi:

Marija, ki razvezuje vozle
Devetdnevnica k Sv. Duhu
Misli in molitve sv. Pija iz Pietrelcine

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh