Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posvetitev Marijinemu brezmadežnemu srcu

Za vas piše:
Stanislav Zore
Objava: 05. 11. 2021 / 00:30
Oznake: Duhovnost, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2021 / 13:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Posvetitev Marijinemu brezmadežnemu srcu
Gotovo se Bog na poseben način »veseli« tistih posvetitev, ki so brez zunanjega dogajanja. FOTO: Tatjana Splichal.

Posvetitev Marijinemu brezmadežnemu srcu

Vprašanje bralca: Zanima me, kdaj je bila Slovenija nazadnje posvečena Marijinemu brezmadežnemu srcu? Ali je bila posvetitev opravljena, kot je želela mati Marija (oz. podobno, kot je bilo v Fatimi naročeno za posvetitev vsega sveta s strani papeža in vseh škofov; prva posvetitev ni bila izvedena pravilno, zato je bila ponovljena, ali kot je posvetil Poljsko kardinal Višinski na Jasni Gori, vir: Film Fatima na TV Exodus). To željo je mati Marija izrazila tudi na Kureščku (po o. Špeliču). To naj bi se izvajalo vsako leto 25. marca (tudi po Montfortskem). Kaj nas pri tem ovira? Hvala za odgovor.

Odgovarja Stanislav Zore, ljubljanski nadškof: 

Sprašujete, kdaj je bila Slovenija nazadnje posvečena Marijinemu brezmadežnemu srcu. To je bilo letos, na praznik Marijinega vnebovzetja, v letu obhajanja 30-letnice slovenske samostojnosti. 

Mati Marija je leta 1917 v Fatimi in še pozneje naročila, naj papež skupaj s škofi vse Cerkve posveti Rusijo Marijinemu brezmadežnemu srcu. Spreobrnjenje in obhajanje petih prvih sobot je bil potreben pogoj, da ne bi prišlo do druge svetovne vojne. 

Pri pripravah na posvetitev škofij in narodov so običajno upoštevali ta dva pogoja, čeprav ju Marija kot pogoj za posvetitev ni zahtevala. Tako je ravnal tudi ljubljanski škof Gregorij Rožman, ki je 30. maja 1943 v ljubljanski stolnici pred brezjansko podobo Marije Pomagaj po navodilu papeža Pija XII. vso ljubljansko škofijo posvetil Marijinemu brezmadežnemu srcu. 

Pozneje smo ob obiskih fatimske Marije Romarice, ki je bila štirikrat v Sloveniji, vedno znova sebe in Slovenijo posvetili njenemu brezmadežnemu srcu.

Zelo lepa posvetitev je bila ob sklepu fatimske stoletnice, ko smo se Slovenci skupaj s Hrvati v Stični posvetili v soboto, 14. oktobra 2017. Navzočih je bilo blizu sedem tisoč slovenskih in hrvaških vernikov, 196 duhovnikov in 16 škofov. Z nami je bil tudi duhovnik iz Fatime.

Nedvomno pa je vsako leto največja posvetitev ravno na veliki šmaren. In takrat je bistveni pogoj, da posvetitev izvršijo slovenski škofje ob sodelovanju duhovnikov in vernikov, izpolnjen. 

Marija v Fatimi ni naročila nobenega konkretnega datuma. Slovenski škofje so že na začetku samostojnosti utemeljeno izbrali za vsakoletno obnavljanje posvetitve največji Marijin praznik, ki je tudi po državni ureditvi dela prost dan. 

Nedvomno se zato posvetitve lahko tudi osebno udeleži največje število vernih slovenskih kristjanov. Vsi slovenski škofje z duhovniki in verniki po župnijah in romarskih svetiščih izgovarjajo besede: »Tebi, naša Mati, se danes vsi skupaj posvetimo.« 

Za posvetitev je potreben obrazec, ki ga odobrijo škofje, ki v skladu s svojo vodstveno službo v Cerkvi urejajo vse potrebno. Seveda pa posvetitev ni magičen obrazec, ki nas obda z ovojem nedotakljivosti. Pomembno je, da se potrudimo in storimo vse, da bi v skladu s to posvetitvijo tudi živeli.

Tako se bo na nas izpolnila Ezekielova prerokba: »Dam vam novo srce in novega duha denem v vašo notranjost. Odstranim kamnito srce iz vašega telesa in vam dam meseno srce. Svojega duha denem v vašo notranjost in storim, da se boste ravnali po mojih zakonih, se držali mojih odlokov in jih spolnjevali.« (Ezk 36,26-27)

Gotovo pa se Bog na poseben način »veseli« tistih posvetitev, ki so brez zunanjega dogajanja; ko se kristjanovo srce z velikim zaupanjem in ljubeznijo odpre Jezusu po Mariji in se popolnoma prepusti Njemu. Posvetitev brez obrazcev, pa vendar najbolj osebna in globoka, ki zares prenavlja srce.


Prispevek je bil v celoti objavljen v tedniku Družina (45/2021). 

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Nilski dragulj
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh