Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Fernando Filoni novi prefekt kongregacije za misijone

Objava: 11. 05. 2011 / 06:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Fernando Filoni novi prefekt kongregacije za misijone

Papež Benedikt XVI. je sprejel odstop dosedanjega ‘ministra za misijone’, kardinala Ivana Diasa.

Papež Benedikt XVI. je včeraj izpeljal nekaj sprememb v vodstvu rimske kurije. Dosedanji ‘notranji minister’, petinšestdesetletni nadškof Fernando Filoni, je bil imenovan za novega prefekta Kongregacije za evangelizacijo narodov.

Namesto nadškofa Filonija bo namestnik vatikanskega državnega tajnika po novem dvainšestdesetletni nadškof Giovanni Angelo Becciu s Sardinije, ki je doslej opravljal naloge veleposlanika na Kubi. Sveti oče je včeraj sprejel tudi odstop dosedanjega ‘ministra za misijone’, petinsedemdesetletnega kardinala Ivana Diasa iz indijskega Bombaya.

Kongregacijo za misijone oz. Kongregacijo za evangelizacijo narodov je leta 1622 ustanovil papež Gregor XV. Z odkritjem Amerike in z novimi evropskimi trgovskimi opornimi točkami v Afriki in Aziji se je takrat pokazala potreba po širitvi območja redovnih skupnosti. Številne izmed njih so bile ustanovljene prav v tistem obdobju. V ta namen so bile ustanovljene mnoge nove škofije, nekatere tudi v poturčeni jugovzhodni Evropi, ki so prišle pod upravo nove kongregacije.

Po cerkvenem zboru leta 1967 se je uradni naziv spremenil v Kongregacijo za evangelizacijo narodov.

Novoimenovani prefekt Fernando Filoni je bil rojen 15. aprila 1946 v južnoitalijanski pokrajini Apuliji, duhovniško posvečenje je prejel leta 1970. V Vatikanu je že leta 1981 nastopil diplomatsko službo in je med drugim opravljal naloge apostolskega nuncija v Iraku, kjer je kot edini tuji diplomat ostal tudi v času vojne leta 2003, ter v Jordaniji in na Filipinih. Za vatikanskega ‘notranjega ministra’, namestnika vatikanskega državnega tajnika, je bil imenovan junija 2007. Kot prefekt Kongregacije za misijone lahko Filoni računa tudi na kardinalski škrlat.

Filonijev naslednik, novi namestnik vatikanskega državnega tajnika nadškof Giovanni Angelo Becciu, je bil rojen 2. junija 1948 v sardinski provinci Sassari. Po duhovniškem posvečenju leta 1972 je nadaljeval s študijem in doktoriral iz cerkvenega prava. Leta 1984 je stopil v diplomatsko službo pri Svetem sedežu. Med njegove prve inozemske postojanke sodijo Centralnoafriška republika, Sudan, Nova Zelandija, Liberija, Velika Britanija, Francija in Združene države Amerike. Leta 2001 ga je papež imenoval za apostolskega nuncija v Angoli in ga obenem povzdignil v nadškofa. Istega leta je bil imenovan tudi za apostolskega nuncija za Sao Tome in Principe. V Angoli je bil Becciu spomladi leta 2009 papežev gostitelj v angolski prestolnici Luandi, julija istega leta pa ga je sveti oče imenoval za apostolskega nuncija na Kubi.

Namestnik vatikanskega državnega tajnika v vatikanski hierarhiji velja za ‘številko tri’ – za papežem in državnim tajnikom kardinalom. Becciu bo pod vodstvom kardinala Tarcisia Bertoneja vodil prvi oddelek državnega tajništva, drugi oddelek, za odnose z državami, pa vodi ‘zunanji minister’ nadškof Dominique Mamberti.

Na fotografiji: novi prefekt Kongregacije za misijone, nadškof Fernando Filoni

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh