Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Festival ljubljana z lipicanci

Za vas piše:
K. C.
Objava: 28. 06. 2019 / 09:40
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2019 / 10:00
Ustavi predvajanje Nalaganje

Festival ljubljana z lipicanci

Uraden začetek festivala bo naslednji teden, in sicer z eno najbolj znanih in največkrat izvajanih oper v zgodovini, Aido.

V okviru 67. Ljubljana Festivala smo se že lahko prisluhnili Verdijevemu Rekviemu, ki je zazvenel pod taktirko slovitega Plácida Dominga, se naužili uspešnic Marjane Deržaj na Poletni noči, od 27. do 30. junija pa na turistični ladjici na Ljubljanici odmevajo glasbeni nastopi dijakov Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter študentov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.



Uraden začetek festivala pa sledi naslednji teden, in sicer z eno najbolj znanih in največkrat izvajanih oper v zgodovini, Aido. Režiser Dražen Siriščević bo uprizoritev premišljeno vkomponiral v prizorišče na Kongresnem trgu, opero pa bo še dodatno popestril nastop lipicancev iz Kobilarne Lipica. Na odprtju 67. Ljubljana Festivala bodo nastopili najboljši žrebci, ki so velikih nastopov vajeni, vse lipicance pa skrbno trenira mednarodno priznani francoski trener Benjamin Aillaud.


Verdijeva Aida z lipicanci

Z večno ljubezensko tematiko, izrazno glasbo in veličastnimi prizori se obeta nepozabna operna izkušnja največjih razsežnosti, ki razgrinja usodo zasužnjene etiopske princese Aide in egipčanskega poveljnika Radamesa. Njuni zgodbi se prepleteta, ko se Radames vrne iz vojne, v kateri je zmagal in zasužnjil Aidinega očeta. Pred faraonovo palačo v Memfisu prijezdi na belem konju v triumfalnem sprevodu. Sprejme ga faraon in tam je seveda tudi Aida. Giuseppe Verdi je opero napisal po naročilu egiptovskega kediva Ismael Paše.

Po etiopski princesi imenovana veličastna Verdijeva opera je prvi projekt, ki je povezal Festival Ljubljana in Kobilarno Lipica, z željo preplesti presežke operne umetnosti in lepoto belih lipicancev ter ustvariti nepozabno predstavo.

Verdijeva Aida, ki z veličastnimi baleti, koračnicami, triumfom in mogočnimi zbori obeta nepozabno operno izkušnjo, bo v torek, 2. julija, zaživela v režiji Dražena Siriščevića. V uprizoritvi bodo poleg mednarodnih solistov nastopili Orkester Slovenske filharmonije, Zbor Opere SNG Maribor, Zbor in balet HNK Split ter izbrani statisti. Zasedbo, ki jo sestavlja več kot 400 nastopajočih, bodo v triumfalnem sprevodu še dodatno popestrili plemeniti lipicanci iz Kobilarne Lipica, ki se bodo sprehodili mimo gledalcev, predstavili pa bodo tudi nekatere elemente klasične dresure. Prav poseben akustični učinek bodo dodali tudi edinstveni zvoki kopit in dihanja, saj bodo kopita lipicancev ozvočena.

Bele lipicance in njihove jahače povezuje odnos zaupanja. Le tako lahko nastopajo na predstavah in pritegnejo s svojo lepoto. V operi Aida bodo nastopili najlepši lipicanski žrebci.

Več o programu, ki se bo zvrstil do začetka septembra, si preberite na spletni strani festivala.

Vir in foto: Festival Ljubljana

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh