Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Fifa v bran nosečim nogometašicam

Za vas pišejo:
A. R., STA
Objava: 29. 03. 2023 / 14:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2023 / 14:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Fifa v bran nosečim nogometašicam
Primer Gunnarsdottier izhaja iz leta 2021. FOTO: Fb Sara Björk Gunnarsdóttir

Fifa v bran nosečim nogometašicam

V svetu ženskega nogometa odmeva zgodba islandske nogometašice Sare Björk Gunnarsdottir, ki ji je nogometni klub Lyon ob njeni naznanitvi nosečnosti zmanjšal prihodke. Nogometašico je v sporu odločno podprla Mednarodna nogometna zveza Fifa, ki je klubu naložila plačilo 80 tisoč evrov.

Gunnarsdottir nikakor ni osamljen primer, Fifa pa se je v primeru pravic odločno postavila na stran nogometašic in prepoznala, da se te borijo za pravice, ki pripadajo vsaki ženski.

Jasno sporočilo vsem klubom

Pri Lyonu so namreč v trenutku, ko je Islandka leta 2021 obelodanila nosečnost, zmanjšali njene prihodke. Športnica pa je odločitev Mednarodne nogometne zveze označila za prelomnico in jasno sporočilo vsem klubom in nogometašicam. "Imamo pravice, če smo noseče, ali če to želimo postati," še pravi.

Podporo je dobila tudi od nogometašic. Nemka Alexandra Pop je za televizijo RTL jasno povedala, da dozdajšnji odnos ni temeljil "na pravicah in človečnosti, ampak je bilo vse zasnovano le na poslovnem modelu". Ta seveda ni predvideval stroškov za nosečnost.

Finančna varnost v primeru materinstva

Fifa je že pred dvema letoma zagotovila finančno varnost vsem nogometašicam v primeru materinstva. Ta predvideva, da so upravičene tudi do porodniškega dopusta in sicer najmanj 14 tednov, pripada pa jim vsaj dve tretjini pogodbeno dogovorjene plače. Pravilnik nogometašice prav tako ščiti pred predčasnimi prekinitvami pogodbe. Na primeru Gunnarsdotir je Fifa potrdila tudi, da bo pravilnik izvajala v praksi.

Seveda vsaka država pravice žensk v času pred in po porodu ureja in ščiti po svoje, zato lahko pričakujejo še večjo zaščito v okviru nacionalnih zakonodaj. Pravilnik Fife pa bo prišel do veljave predvsem v državah, kjer so pravice žensk še vedno minimalne.

Kupi v trgovini

Razprodano
Skozi nosečnost z Jezusom
Duhovna rast
21,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh