Zapri
Iskanje

Filmi o gorah in naravi vabijo

Za vas piše:
K. C.
Objava: 26. 02. 2018 / 13:03
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2018 / 10:28
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Filmi o gorah in naravi vabijo

Na Festivalu gornišekga filma bosta svojo zgodbo s predavanjem in filmom predstavila tudi Nives Meroi in Roman Benet.

Danes, 26. februarja, se začne 12. Festival gorniškega filma, ki prinaša teden dni navdihujočih in dih jemajočih zgodb z gora. Med 26. februarjem in 4. marcem bo v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Mestnem kinu Metropol v Celju in Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani na ogled 35 filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi.

Predavanja

V Ljubljani bodo letos predavali italijansko-slovenska naveza Nives Meroi in Roman Benet, nemška vrhunska alpinistka in ledna plezalka Ines Papert ter slovenska alpinistična legenda in direktor festivala Silvo Karo.

Nives Meroi in Roman Benet sta se skupaj povzpela na vseh štirinajst osemtisočakov in tako postala prvi zakonski par s tem dosežkom, vmes pa se spopadla z Romanovo boleznijo in dvakratno presaditvijo kostnega mozga, kar je zanju petnajsti osemtisočak. Ne le na predavanju, njuno zgodbo bo mogoče spoznati tudi v filmu. Predstavili pa smo jo tudi pri Založbi Družina, v reviji Praznična.

Nemška alpinistka Ines Papert ni le ena najboljših alpinistk na svetu, v zadnjem obdobju v navezi s slovenskim alpinistom Luko Lindičem, in večkratna svetovna prvakinja v lednem plezanju, ampak tudi mama, kar pomembno zaznamuje njeno udejstvovanje v navpičnici.

Protagonist zlate dobe slovenskega alpinizma Silvo Karo, eden najuspešnejših in najdrznejših osvajalcev patagonskih gora v vsej njihovi zgodovini in poleg Frančka Kneza in Janeza Jegliča - Johana član legendarnih treh mušketirjev, svojo 40-letno bogato alpinistično pot zaokrožuje tudi z letos izdano avtobiografijo Alpinist.

Šest slovenskih filmov

V letošnjem programu je skoraj tretjina celovečernih filmov, največ do zdaj. Prikazanih bo tudi šest slovenskih filmov, Nives Meroi in Roman Benet: 14 + 1 sicer v italijanski produkciji, a izdelek novinarke slovenske redakcije RAI Vide Valenčič. Proti horizontu je avanturistični podvig na velikem platnu Mihe Podgornika in Ivice Kostelića o prečkanju Grenlandije na smučeh, film Zadnji ledeni lovci Rožleta Bregarja in pokojnega režiserja Jureta Breceljnika pripoveduje o izginjajoči kulturi Inuitov na vzhodni Grenlandiji, kratki alpinistični film Monike Novak Mogoče pa govori o življenju v bazi, plezanju, negotovosti, ljudeh in prijateljstvu na odpravi Aleša Česna, Urbana Novaka in Marka Prezlja v indijsko Himalajo. Dokumentarno-igrani film Po stezi pastirjev in tekačev Petra Vrčkovnika prikazuje edinstveno Veliko planino kot sožitje kulturne dediščine in športa, Odčarani kino Eve Pivač in Matjaža Pinterja pa nas popelje v tri oddaljene gorske vasi na zahodu Nepala, kjer je konec sedemdesetih let nastal slavni etnografski film Šamani slepe dežele.

Filme bo ocenjevala tričlanska mednarodna žirija: poljski režiser Paweł Wysoczański, avtor več dokumentarnih filmov, za film Jurek je prejel 27 nagrad po vsem svetu, pred dvema letoma tudi v Sloveniji, direktorica Festivala gorniškega filma v Južni Koreji Billy Choi in izvrsten slovenski plezalec Andrej Grmovšek.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh