Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filmi tedna po našem izboru (28. oktober - 3. november)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 28. 10. 2023 / 05:34
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2023 / 14:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Filmi tedna po našem izboru (28. oktober - 3. november)
Film Srečen bo čas bo na TV premierno predvajan v četrtek, 2. novembra. FOTO: Studio Siposh

Filmi tedna po našem izboru (28. oktober - 3. november)

Nabor filmov, ki bodo v prihodnjem tednu na sporedu slovenskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Kosti svete Hildegarde (De Beentjes van Sint-Hildegard)

Nizozemski film, 2020

TV SLO 2 v soboto, 28. 10, ob 15.05

Režija: Johan Nijenhuis Igrajo: Herman Finkers, Johanna der Steege, Leonie ter Braak

Presenetljiva, iskriva in iskrena pripoved o vztrajanju in razpadanju dolgoletne ljubezni
Jan in Gedda sta v zakonu veterana. Imata že odrasle otroke in utečeno rutino, v kateri se zdita oba srečna. Toda njun navidezno popolni odnos ni brez težav. Gedda se pogosto odloča namesto Jana, ki si želi več svobode. Nekega dne se Jan odloči, da bo prevzel nadzor nad svojim življenjem. A njegova majhna in upravičena dejanja upora prerastejo v mnogo večjo in celo malce ponižujočo predstavo, ki jo uprizarja, da bi stopil iz ženine sence. Postopoma se partnerja oddaljita drug od drugega, saj Jan uživa v novi svobodi, Gedda pa se čuti ponižano. Je njun zakon po izdaji zaupanja sploh še mogoče rešiti?

 Film Kosti svete Hildegarde. FOTO: Zajem zaslona

Festival slovenskega šansona 2023

Prenos

TV SLO 1 v soboto, 28. 10., ob 20.00

Po desetletju premora se vrača Festival slovenskega šansona. Festival spodbuja nastanek novih kakovostnih skladb v slovenskem jeziku. Po dveh predizborih se je deset zasedb z novimi šansoni uvrstilo v finalni večer. Nastopili bodo: Ana Maria Mitić (V našem belem hodniku), Primož Vidovič (Triptih sestre Felicite), Patricija Škof (Šanson iz tujine), Zajtrk (Jera), Andrej Tomšič (Bistro), Smaal Tokk (Dihej), Violoncelli Itinerati (Sredozemlje), Jure Ivanušič in Nordunk (Južni veter), Veronika Nikolovska (Ti si moj svet) ter Tomaž Hostnik (Dekle iz zlatih sanj). Sklepno prireditev bodo vodili Tilen Artač, Višnja Fičor in Igor Velše.
Strokovna žirija v sestavi Vita Mavrič, Leon Firšt, Mia Žnidarič, Boštjan Gombač in Slavko Pregl bo podelila štiri nagrade: za najboljše besedilo, za najboljšo glasbo, za obetavno mlado avtorico ali avtorja oziroma izvajalko ali izvajalca in veliko nagrado Slovenski šanson 2023 za najboljši šanson v celoti.
Festivala slovenskega šansona, ki je projekt Prvega programa Radio Slovenija, bo na Dan RTV in bo obeležil tudi 95 let Radia Slovenija in 65 let Televizije Slovenija. Na prireditvi bosta podeljeni tudi nagradi Franeta Milčinskega - Ježka.

FOTO: RTV SLO

Jurski svet: padlo kraljestvo (Jurassic World: Fallen Kingdom)

Ameriški film, 2018

POP TV v soboto, 28. 10., ob 20.00

Režija: Juan Antonio Bayona Igrajo: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ted Levine, Jeff Goldblum, Rafe Spall

Minila so štiri leta odkar so dinozavri uničili tematski zabaviščni park Jurski svet. Otok Isla Nublar je zdaj zapuščen, na njem prebivajo zgolj preživeli dinozavri, ki so v džungli prepuščeni samim sebi. Ko se začne prebujati otoški speči vulkan, se Owen in Claire odpravita na reševalno misijo. Owen bi rad končno našel svojega raptorja po imenu Blue, ki je še vedno pogrešan v divjini, Claire, ki do dinozavrov zdaj goji veliko spoštovanje, pa želi pomagati, kolikor je le v njeni moči. Ko prispeta na otok, so zaradi bruhajoče lave razmere že zelo nestabilne. Med reševanjem pride njuna odprava na sled zaroti, ki utegne naš planet izpostaviti vrsti nevarnosti, kakršnim ni bil izpostavljen že vse od prazgodovine.


Panj (Zgjoi)

Koprodukcijski film, 2021

TV SLO 1 v soboto, 28. 10., ob 23.30

Režija: Blerta Basholli Igrajo: Yllka Gashi, Çun Lajçi, Aurita Agushi, Kumrije Hoxha

Odličen prvenec perspektivne kosovske režiserke je bil leta 2021 na prestižnem festivalu Sundance nagrajen kot najboljši film v kategoriji svetovna kinematografija.
Film je posnet po resnični zgodbi Fahrije, kosovske vdove, katere mož je izginil med vojno. Spopada se s žalostjo, težko finančno situacijo in vzgojo dveh otrok v patriarhalnem okolju. Boljše življenje vidi v zagonu izdelave in prodaje lokalnih proizvodov. Sčasoma ji uspe zbrati skupino pomočnic, prav tako vdov, in doseči posel z večjo trgovsko verigo. V strogem, moškem okolju pa je seveda neodvisna ženska nezaželena, še več, predstavlja grožnjo tisočletni definiciji odnosa med spoloma. Fahrija se pogumno spopade z vsem ovirami – tako v svoji vasi kot v svoji družini.


Kung fu panda 2 (Kung Fu Panda 2)

Ameriški film, 2011

POP TV v nedeljo, 29. 10., ob 16.55

Režija: Jennifer Yuh Glasovi: Klemen Slakonja, Pavle Ravnohrib, Tanja Ribič Đurić, Klemen Mauhler, Pia Zemljič, Jernej Kuntner

Panda Po je postal pravi zmajevski bojevnik, ki skupaj s svojimi prijatelji, velikimi mojstri kung fuja, varuje dolino miru. Toda mir v deželi ogroža lakomni in ošabni pav Shen, ki je odločen zavzeti deželo in iztrebiti kung fu. Panda, Tigrica, Opica, Kača, Bogomolka in Žerjav morajo tako narediti vse, da preprečijo njegov vzpon. Obenem Po izve, da Ping ni njegov pravi oče, preganjati pa ga začnejo nočne more, v katerih vidi sebe kot dojenčka ter svoja prestrašena starša, ki jima grozi neznan napadalec.


Nož v hrbet (Knives out)

Komična misteriozna kriminalka, 2019

Planet TV v nedeljo, 29. 10., ob 20.00

Režija: Rian Johnson Igrajo: Chris Evans, Daniel Craig, Ana de Armas

Zgodba filma Nož v hrbet se odvija okoli družinskega večera, ki se sprevrže v nočno moro, saj na njem umre 85-letni Harlan Thrombey – glava družine. V njegov dom prispeta dva detektiva, da bi razrešila Harlanovo nenadno smrt ter razkrila dobro skrite družinske skrivnosti. Kmalu se zadeva zaplete, saj je sumljiv prav vsak član družine.

 

Očetova vloga (Totova vloha)

Češki film, 2018

TV SLO 1 v sredo, 1. 11., ob 20.10
Režija: Jirí Vejdelek Igrajo: Eliska Balzerová, Tatiana Dyková, Martin Mysicka, Emília Vásáryová, Bolek Polívka, Vilma Cibulková, Eva Holubová, Hana Maciuchová, Ivana Uhlirova, Jana Plodková, Václav Neuzil, Eva Leinweberová …

Komična drama. Gospa Eva, kostumografka, nenadoma postane vdova. Umre ji mož Ludvik in vse v življenju se ji spremeni. Presenečenja si sledijo drugo za drugim … Tudi to s skrivnostno otroško risbo nekega dečka, ki jo je Eva našla nekje med moževimi stvarmi. Zadevi sicer ni pripisala posebnega pomena, je pa risba vznemirila njeno hčer Terezo, ki ji v življenju ne gre vse po maslu … Morda je prav zaradi tega pograbila idejo, da ima nekje odtujenega polbrata. Ta zamisel porodi druge, še bolj čudne, in na koncu sta ženski odločeni priti stvarem do dna; šli bosta po sledeh Ludvikovih življenjskih pustolovščin, njegovih ljubic in prijateljev, dokler ne bosta razrešili družinskih skrivnosti. Na pot se odpravita z Ludvikovim avtom, starodobnim Volgo GAZ 21, in že ta odločitev je dogodivščina sama po sebi …


Razredni sovražnik

Slovenski film, 2013

KINO v sredo, 1. 11., ob 20.00

Režija: Rok Biček Igrajo: Igor Samobor, Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc, Robert Prebil

Dogajanje filma je postavljeno v eno od slovenskih srednjih šol, na kateri se zaradi različnih pogledov na življenje zaostrijo odnosi med dijaki in novim učiteljem nemščine. Po samomoru dijakinje njeni sošolci krivdo pripišejo učitelju, kar sproži niz usodnih dogodkov, ki za vedno spremenijo njihova življenja. Vendar se ozadje dogajanja skriva pod številnimi tančicami lahkomiselnih laži, zlonamernih spletk in nespametnih odločitev. Celovečerni prvenec režiserja in scenarista Roka Bička je povzet po resničnih dogodkih in je prejel več domačih in tujih filmskih nagrad.


Recenzijo filma preberite tukaj.

Školjka s krompirčkom

Risani film

TV SLO 1 v četrtek, 2. 11., ob 9.40
Devetletna Noa pride živet k mami, ki v restavraciji na bretonskem otoku dela kot natakarica. Tam ugotovi, da se vsi otroci na otoku že dolgo poznajo in znajo vsi jadrati. Noa sanja, da bi tudi sama postala jadralka in sodelovala na regati, vendar ji mama ne more plačati jadralskega tečaja … Kako naj se Noa, ki so jo otoški otroci poimenovali Školjka s krompirčkom, nauči jadrati, da jo bodo sprejeli v svojo družbo?

Srečen bo čas

Igrano-dokumentarni film

TV SLO 1 v četrtek, 2. 11., ob 20.10 

Srečen bo čas je sodoben filmski portret, ki odkriva ozadje vizionarskega dela Antona Martina Slomška.
Iz številnih niti stkana pripoved o človeku, ki je globoko spoštoval okolje, v katerem je odraščal in pozneje deloval. S svojo odločnostjo in velikim trudom je domači kulturni prostor pomikal ob bok drugih evropskih narodov, ki so sredi 19. stoletja doživljali preporod. Srečen bo čas je navdihujoča zgodba o človeku, ki je poznal slovensko dušo in ji vdano posvetil vse svoje življenje.

Recenzijo filma najdete tukaj.

Kurirka (Courier)

Angleški film, 2019

Kanal A v četrtek, 2. 11., ob 20.00

Režija: Zackary Adler Igrajo: Olga Kurylenko, Gary Oldman, Amit Shah, Greg Orvis

Mlada kurirka mora v Londonu dostaviti skrivnostni paket, toda kmalu se izkaže, da gre za smrtonosno bombo, ki je namenjena zaščiteni priči umora zloglasnega zločinca Ezekiela Manningsa. Ko pogumno dekle pred eksplozijo reši tarčo, se oba znajdeta v napeti tekmi s časom in skušata pobegniti pred pokvarjenimi CIA agenti ter ruskimi plačanci, ki so jima ves čas za petami.

Kupi v trgovini

Novo
Akcija
Mladina
A prideš?
Za mladino
22,90€ 19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh