Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filmi in TV oddaje po našem izboru (4.–10. november)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 04. 11. 2023 / 06:02
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2023 / 06:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Filmi in TV oddaje po našem izboru (4.–10. november)

Filmi in TV oddaje po našem izboru (4.–10. november)

Nabor filmov, ki bodo v prihodnjem tednu na sporedu slovenskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Otomanski poročnik (Ottoman Lieutenant)

Ameriški film, 2017

KINO v soboto, 4. 11., ob 20.00

Režija: Joseph Ruben Igrajo: Michiel Huisman, Hera Hilmar, Josh Hartnett, Ben Kingsley, Haluk Bilginer

Na robu prve svetovne vojne mlada ameriška medicinska sestra Lillie odpotuje z medicinskimi pripomočki v oddaljeno misijonsko bolnišnico v Otomanskem imperiju. Med potovanjem se začne zaljubljati v svojega spremljevalca Ismaila, otomanskega poročnika. Toda ko svet tone v vojno, se Lillie znajde razpeta med misijonom in svojo ljubeznijo do Ismaila.


Top Gun (Top Gun)

Ameriški film, 1986

POP TV v soboto, 4. 11., ob 20.00

Režija: Tony Scott Igrajo: Tom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Tom Skerritt, Anthony Edwards

Filmska uspešnica Top Gun nas bo očarala z vratolomnimi akcijami pod nebom in odlično glasbo. Glavni junak filma je Tom Cruise, ki ga kot Mavericka srečamo v elitni vojaški letalski šoli. Tam čez noč zaslovi s pogumnim podvigom, ko v zraku posname sliko ruskega letala. Hkrati se med mladimi piloti vname prava bitka za bleščeči naziv 'Top Gun', ki ga dobi najboljši diplomiranec letnika. Maverick je prepričan, da je za njegovo slavo kriv sloves njegovega očeta, izvrstnega pilota, ki je v Vietnamu izginil v nepojasnjenih okoliščinah. Poleg tega se fant zaplete v romanco s prikupno inštruktorico Charlie.


Dragi diktator (Dear Dictator)

Ameriški film, 2017

KINO v soboto, 4. 11., ob 22.05

Režija: Lisa Addario, Joe Syracuse Igrajo: Michael Caine, Odeya Rush, Katie Holmes, Seth Green, Jason Biggs

Ko politični nemiri prisilijo britansko-karibskega diktatorja Antona Vincenta, da zapusti svoje otoško ljudstvo, poišče zavetje in skrivališče pri uporniški najstnici Tatiani v ameriškem predmestju. K njej je prišel po pisemskem dopisovanju zaradi naloge "Pismo slavni osebi". Vendar ga mora skrivati pred mamo Darlene, medtem ko jo bivši diktator poučuje, kako naj sproži revolucijo in premaga "zlobne punce" v šoli.


Zbornica (Zbornica)

Hrvaški film, drama, 2021

TV SLO 1 v soboto, 4. 11., ob 22.45

Režija: Sonja Tarokić Igrajo: Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec

Idealistična osnovnošolska pedagoginja ugotovi, kako težko je ohraniti integriteto v svetu klik in malenkostnih sporov med učitelji in starši. Napet portret hrvaške družbe na prelomu tradicije in sodobnosti.
Mlada, zagnana pedagoginja Anamarija dobi novo službo na osnovni šoli, ki se kmalu izkaže za prostor, prepleten s kočljivimi odnosi, igrami moči in občutljivimi egi. Sprva se v ravnateljičine igre ne želi vpletati in se osredotoča le na otroke. A bolj ko spoznava sistem, bolj začenja razumeti, da bo morala za golo preživetje opustiti svoja načela in začeti v zbornici tudi sama igrati svojo igro. Večplastna študija institucije, ki izobražuje prihodnje generacije odraslih.

Kung fu panda 3 (Kung Fu Panda 3)

Ameriški film, 2016

POP TV v nedeljo, 5. 11., ob 16.50

Režija: Jennifer Yuh Glasovi: Klemen Slakonja, Primož Pirnat, Pavle Ravnohrib, Tanja Ribič Đurić, Bojan Emeršič

Zabavni mojster borilnih veščin Po je soočen z enim največjih izzivov - postati mora učitelj kung fuja. Nerodnemu in neresnemu pandi se zdi naloga povsem nemogoča, življenje pa mu dokončno obrne na glavo prihod dolgo pogrešanega očeta. Po se z očetom poda v odmaknjeno vasico pand, da bi odkril svoje korenine, toda Kitajsko začne pestiti nov zlobnež. Bikovsko besni Kai si z nadnaravnimi silami podjarmi vse bojevnike, ki si mu drznejo prekrižati pot. Poju ne preostane drugega, kot da sprejme vlogo učitelja in na svoj zabaven način nove prijatelje pande nauči, kako se lahko tudi preprosti posamezniki zoperstavijo močnejšemu nasprotniku.


Dr. Miha Kovač

Intervju

TV SLO 1 v nedeljo, 5. 11., ob 21.00 

Po zaključku knjižnega sejma v Frankfurtu, na katerem je bila Slovenija častna gostja, bo dr. Miha Kovač, publicist in komentator, profesor na filozofski fakulteti, spregovoril o tujem in slovenskem založništvu ter izkušnji letošnjega knjižnega sejma, kjer je imela Slovenija tako pomembno vlogo.

Avgust v okrožju Osage (August osage county)

Komedija, drama, ZDA, 2013

Planet TV v ponedeljek, 6. 11., ob 0.10 

Režija: John Wells Igrajo: Chris Cooper, Margo Martindale, Dermot Mulroney, Julia Roberts

Prepričljiva freska pokončnih žensk iz družine Weston, katerih poti so se skozi viharje življenja razšle. Družinska kriza jih spet vse zbere v Oklahomi, v hiši, v kateri so odrasle. Prav tako se bodo štiri hčerke spet soočile z materjo, težavno, kompleksno in ne najbolj zgledno osebo. Ob ponovnem snidenju v vsej surovi odkritosti izbruhnejo njihove potlačene zamere in patologija incestnih razmerij, iz omar popadajo okostnjaki, kompenzirajo se disfunkcionalni odnosi in na dan privrejo mučne travme ter osebne frustracije. Film, ki je nastal po istoimenski s Pulitzerjem nagrajeni drami Tracyja Lettsa sicer nima najbolj izvirne zasnove, saj smo podobnih seciranj družinskih zgodovin videli že kar nekaj. Vendar ga odlikujejo izjemni igralski dosežki, še posebej briljirata Meryl Streep in Julia Roberts.


Adam (Adam)

Ameriški film, 2020

KINO v ponedeljek, 6. 11., ob 18.00

Režija: Michael Uppendahl Igrajo: Aaron Paul, Lena Olin, Tom Berenger, Jeff Daniels, Michael Weston

V filmu, posnetem po resnični zgodbi, spremljamo hipotekarnega posrednika Adama Niskarja, ki ima vse: uspešno kariero, ljubečo družino in dobre prijatelje. Toda njegovo življenje se za vedno spremeni, ko Adam doživi tragično nesrečo in postane tetraplegik. Ko se zbudi iz kome, Adam pade v depresijo in nima nobenega upanja za svetlo prihodnost, dokler v njegovo življenje ne vstopi simpatična medicinska sestra Yevgeniya in mu pokaže, da njegovega življenja ni konec, ampak se je šele začelo.


Otožna Jasmine (Blue Jasmine)

Ameriški film, 2013

KINO v ponedeljek, 6. 11., ob 20.00

Režija: Woody Allen Igrajo: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard, Sally Hawkins

Spremljamo na videz popolno življenje lepotice Jasmine, ki uživa v brezdelju in moževem bogastvu. Toda ko se nepričakovano znajde pred ločitvijo, Jasmine maščevalno razkrinka moževe finančne goljufije in ga spravi v zapor, sama pa brez prebite pare pristane v sestrinem majhnem stanovanju. Med iskanjem nove sreče se zapleta v vedno večje laži in prevare, kar počasi načne njeno presojo in duševno zdravje. Cate Blanchett je za glavno žensko vlogo v filmu prejela oskarja.


75. Frankfurtski knjižni sejem – Slovenija častna gostja

Reportaža

TV SLO 1 v ponedeljek, 6. 11., ob 22.40
Slovenija je dobro izkoristila naslov častne gostje frankfurtskega knjižnega sejma, meni njegov direktor Jürgen Boos, saj je z izbranimi programskimi poudarki znala presenetiti in pritegniti tako strokovno kot splošno javnost, ne le z govorom filozofa Slavoja Žižka že na otvoritveni slovesnosti, temveč tudi s poezijo, ki v nemško govorečem prostoru ni tako bogata in raznolika, ter z manifestom o pomenu branja zahtevnejših besedil v kaotični digitalni dobi. Rezultat večletnega truda Javne agencije za knjigo in odlično usklajene ekipe kuratorjev programa so novi prevodi, nove pogodbe z nemškimi založniki, pa tudi odličen medijski odziv.

Tresla se je zemlja

(Ne)znana poglavja slovenske zgodovine, dokumentarni film

TV SLO 1 v sredo, 8. 11., ob 17.15

Slovenija leži na precej nemirnih tleh, o čemer pričajo številni potresi, ki so v preteklosti stresali naše ozemlje. Od začetka 16. stoletja do danes je bilo na naših tleh okrog petdeset potresov, ki so dosegli intenziteto najmanj VII. stopnje po Evropski potresni lestvici.
Daleč najhujši potres v naši okolici je bil tako imenovani veliki koroški potres s središčem pri Beljaku. Med potresi z žariščem na tleh današnje Slovenije pa je bil najmočnejši idrijski potres leta 1511, ki je ponekod dosegal učinke X. stopnje.
Eden od izzivov znanosti je, kako napovedovati potrese. Je to sploh mogoče? Čeprav potresov še ne znamo napovedovati, lahko tudi na podlagi preučevanja potresov v bližnji in daljni zgodovini predvidevamo, kakšni potresi se bodo zgodili.
O največjih potresih na Slovenskem bomo govorili s seizmologinjo Ino Cecič, zgodovinarjema Dušanom Nečakom in Matevžem Koširjem, geografom Matijo Zornom, geologinjo Martino Peljhan in strokovnjakom za potresno gradnjo Matjažem Dolškom.
Zgodovinar Peter Mikša pa nas bo popeljal po krajih, ki so povezani z največjimi potresi v naši preteklosti.

Nekega lepega jutra (Un Beau Matin)

Francoski film, 2022

TV SLO 1 v sredo, 8. 11., ob 20.10

Režija: Mia Hansen-Løve Igrajo: Léa Seydoux, Pascal Greggory, Melvil Poupaud, Nicole Garcia, Camille Leban Martins …

Dramska romanca. Sandra živi z osemletno hčerko v majhnem stanovanju v Parizu. Redno obiskuje očeta, upokojenega profesorja filozofije, ki zaradi nevrodegenerativne bolezni počasi izgublja vid, spomin in samostojnost. Medtem ko z družino išče primeren dom za ostarele, nepričakovano naleti na Clémenta. Čeprav je poročen, se med njima začne strastno razmerje …


Punčka za milijon dolarjev (Million Dollar Baby)

Ameriški film, 2004

Kanal A v petek, 10. 11., ob 20.00 

Režija: Clint Eastwood Igrajo: Hilary Swank, Clint Eastwood, Morgan Freeman, Jay Baruchel, Mike Colter

Potem ko je izgubil stike s hčerko, se boksarski trener Frankie Dunn ne želi zbližati z nikomer več. Nekega dne se v njegovi telovadnici pojavi Maggie Fitzgerald, ki ga s svojo močno voljo očara in prepriča, da postane njen trener. Maggie ni bila nikoli bogata, vendar ima nekaj, kar imajo le redki - natanko ve, kaj želi in pripravljena je storiti vse potrebno, da bi to dosegla. Nadarjena je, osredotočena, ima močno voljo, bolj od vsega pa želi najti nekoga, ki bo verjel vanjo. A kmalu je pred njima dvoboj, ki bo od njiju zahteval več poguma in srčnosti, kot sta pričakovala. Film, ki je dobitnik kar štirih oskarjev, se dotakne tudi vprašanja nedotakljivosti človeškega življenja.


Diplomiranec (The Graduate)

Romantična drama, ZDA, 1967

TV SLO 1 v petek, 10. 11., ob 22.45 

Režija: Mike Nichols Igrajo: Dustin Hoffman, Anne Bancroft, Katharine Ross, Murray Hamilton

Prelomna komedija o trikotniku med go. Robinson, njenim ljubimcem in njeno hčerko je na koncu 60. let izstrelila novi Hollywood
21-letni Benjamin Braddock je pravkar diplomiral, a za prihodnost nima načrtov. Zdolgočasena gospodinja ga. Robinson, prijateljica njegovih bogatih staršev, Benjaminu ponudi nekaj, kar prekine njegovo apatijo – prepovedano spolno afero z izkušeno žensko. A pustolovščina, skorajda obredni prehod v odraslost, se spremeni v nočno moro, ko Benjamin spozna hčer svoje ljubimke in jo predrzno odpelje na romantični zmenek. Ga. Robinson skuša z grožnjami preprečiti zvezo med hčerjo in izgubljenim fantom. Toda Benjamin ne odneha. Končno je v življenju našel jasen cilj: poročiti se z Elaine Robinson.
Z oskarjem ovenčani film je poskrbel za preobrat na ameriškem trgu leta 1967, saj je šlo za nizkoproračunsko produkcijo, ki je v kinematografe nepričakovano privabila množice mladih in postala najdonosnejša kinopredstava leta. Uspeh Diplomiranca je imel velik vpliv na preboj podobnih produkcij, ki so sčasoma zaslovele pod nazivom »novi Hollywood«. V Diplomirancu je v prvi veliki filmski vlogi nastopil Dustin Hoffman, ki je bil tedaj povsem neznan igralec.


Nalaganje
Nazaj na vrh