Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filozof, ki je postal mehanik

Za vas piše:
K. C.
Objava: 20. 05. 2019 / 13:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2019 / 13:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Filozof, ki je postal mehanik

Pri založbi Družina je izšla knjiga Delo za dušo filozofa in mehanika Matthewa Crawforda, ki ponuja filozofski pogled na delo.
Kar smo nekoč izdelali sami, zdaj kupimo. Kar smo nekoč znali popraviti, zdaj vržemo stran, saj se naprav ne splača več popravljati. Izginjajo poklicne šole in obrtniki.

Vam zveni znano? Vsi bi želeli študirati, merila so se spremenila in mnogi, ki nekoč ne bi sedli v predavalnice, zdaj počasi in mukoma dokončajo študij na kateri od manjših univerz. Obrtniški poklici pa so vse redkejši, saj se je izgubila vrednota ročnega dela. A prav mogoče je, da se bodo časi, ko bo to postalo cenjeno, znova vrnili.

Iz krize identitete ga je potegnilo delo v popravljalnici motociklov

Pri založbi Družina je izšla knjiga Delo za dušo filozofa in mehanika Matthewa Crawforda, ki ponuja filozofski pogled na delo, predvsem obrtniško. Crawford se je odpovedal odlični in dobro plačani pisarniški službi, zamenjal obleko za delovni kombinezon in prišel do spoznanja, da delo z lastnimi rokami prinaša mnogo več zadovoljstva in celo zahteva od njega večje intelektualne napore.

»Toda ali je mogoče od obrti spodobno živeti? Ali pa smo namenjeni v 'poindustrijsko' družbo, v kateri bo komaj še kaj potrebe po ročnem delu? Ali smo morda že tam? Kakšna je ekonomija 'ekonomije znanja'?« se v knjigi sprašuje Crawford. »Moj namen je v tej knjigi obdelati možnosti za človeški razcvet v ročnih obrteh – v njihovih bogatih kognitivnih izzivih in psihični prehrani –, namesto da bi izpostavil naša politična stališča oziroma postavljal dejanske zahteve glede ekonomije. Vendar bi bilo pametno premisliti o nekaterih ekonomskih pogledih, ki lahko krepijo našo skepso o poindustrijski viziji in nam odprejo pot za širše raziskovanje.«

Knjiga je polna zanimivih zgodb, začinjena s humorjem.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mednarodna uspešnica
Delo za dušo
Filozofija in esejistika
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh