Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filozofska predavanja o treh totalitarizmih

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 13. 04. 2022 / 09:07
Oznake: Knjiga
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2022 / 09:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Filozofska predavanja o treh totalitarizmih
Milan Komar (na sredini), ob njem France Bernik in Zorko Simčič. FOTO: arhiv MD Škofja Loka

Filozofska predavanja o treh totalitarizmih

Založba Družina je od 100-letnici rojstva Milana Komarja, profesorja filozofije na Katoliški univerzi v Buenos Airesu, izdala že šesto knjigo tega avtorja in hkrati tretjo knjigo njegovih predavanj o filozofiji. Knjiga nosi naslov Trije totalitarizmi: fašizem, nacizem, komunizem, v njej pa je Komar prodorno razgalil, kako so se vsi trije totalitarizmi naslonili na filozofske ideje.

Nasilno vladanje z umetnim sistemom

Na filozofskih idejah so fašizem, nacizem in komunizem utemeljili svoje ideologije in totalitarno vladanje z nadzorom, psihičnim in fizičnim nasiljem in ubijanjem. Pri tem so iz filozofije vzeli le tisto, kar jim je ustrezalo. Ustvarjalci in vodje teh totalitarizmov pa so sebe postavili na sam vrh, v položaj, kjer so strah in trepet vseh podložnih, ustvarili so torej svoj sistem in zanikali naravni red, kreacionistično, stvarjenjsko vizijo sveta in človeka. Tako so vladali nad naravnim redom, nad vsem, kar je človeku dano od Boga, zato so uveljavljali krute, uničevalne zakone in jih tudi izvrševali. Sovražili so tisto človeško, kar je lastno vsakemu posamezniku, in niso upoštevali preteklosti. Nasilno so hoteli oblikovati novega človeka, ne da bi upoštevali človeško naravo.

Zagovornik naravnega reda 

Komar v svoji transpolitični perspektivi zagovarja kot edini sprejemljiv naravni red, ki nam je dan, v nasprotju z umetnim redom, ki je vedno vsiljen in pod katerim se prej ko slej pokaže njegova nasilna narava. Vendar pa Komar meni, da lahko ta red le delno spoznamo, ne moremo pa ga nadzorovati in nad njim gospodovati, še najmanj pa ga zanikati. »Vrniti se moramo k človeškemu bitju. Ne verjemimo ekonomistom tehnikom, ki nimajo za seboj vsaj dveh let praktičnih izkušenj. Izhajajo iz abstraktnih znanstvenih teorij in rezultat so neumnosti, ki jih vsi plačujemo. Ta nevarnost zadeva prav vse. Vsi živimo v abstraktnih sistemih. Edini izhod je vrnitev k dejansko bivajočemu.«

Več o knjigi Trije totalitarizmi: fašizem, nacizem, komunizem TUKAJ, prelistate pa jo lahko TUKAJ.

Komar je svoja razmišljanja ubesedil ustno, in to v španščini, njegovo zapuščino pa vestno zbirajo in hranijo njegovi učenci, zbrani v Fundaciji Milana Komarja (Fundación Emilio Komar), ki še zdaj zbirajo in prepisujejo zvočne posnetke njegovih predavanj in objavljajo zapiske. Predavanja v knjigi Trije totalitarizmi so nastala v 80. letih 20. stoletja (predavanja o fašizmu in nacizmu) ter leta 2001 (predavanja o marksizmu).

Nalaganje
Nazaj na vrh