Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Finančni ministri EU potrdili dodatno milijardo evrov pomoči Ukrajini

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 12. 07. 2022 / 17:03
Oznake: Odnosi, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2022 / 20:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Finančni ministri EU potrdili dodatno milijardo evrov pomoči Ukrajini
Sredstva bodo Kijevu izplačana na podlagi memoranduma, v katerem bodo določili zahteve glede poročanja ukrajinskih oblasti o njihovi porabi. FOTO: Twitter/EU2022_CZ

Finančni ministri EU potrdili dodatno milijardo evrov pomoči Ukrajini

Finančni ministri držav članic EU so potrdili dodatno makrofinančno pomoč Ukrajini v višini milijarde evrov, ki bo namenjena najnujnejšim finančnim potrebam države. Doslej je EU Ukrajini, ki se od konca februarja sooča z rusko agresijo, izplačala že 1,2 milijarde evrov makrofinančne pomoči.

Danes odobrena makrofinančna pomoč v obliki dolgoročnega posojila bo namenjena najnujnejšim finančnim potrebam Ukrajine in temu, da bo lahko država še naprej izvajala najbolj ključne naloge. Ukrajini bo na voljo eno leto, so sporočili iz Sveta EU.

Ukrajina lahko računa na dodatno pomoč

EU je Ukrajini v luči ruske agresije letos izplačala že 1,2 milijarde evrov makrofinančne pomoči, tako da bo skupaj pomoč znašala 2,2 milijarde evrov. V prihodnjih mesecih je pričakovati dodatno pomoč, navajajo na Svetu EU. V Evropski komisiji so ob tem pojasnili, da je danes potrjena pomoč del devet milijard evrov vredne izredne makrofinančne pomoči Ukrajini, ki so jo napovedali sredi maja.

Izvršni podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis je na novinarski konferenci po zasedanju finančnih ministrov povedal, da želijo odobrena sredstva Ukrajini izplačati še pred poletjem. To bodo lahko storili v okviru trenutnega večletnega finančnega okvira (MFF), tako da ne potrebujejo dodatnih jamstev s strani držav članic. Bodo pa ta potrebna za preostalih osem milijard evrov, saj jih zaradi izjemno visokih tveganj in izjemno visoke vsote ni mogoče zagotoviti v okviru MFF, povzema STA.

Finančna pomoč Ukrajini, ki dopolnjuje pomoč Evropske unije na drugih področjih, med drugim na humanitarnem, razvojnem in obrambnem, je sicer ena od prednostnih nalog češkega predsedstva Svetu EU.

Kot je po današnjem zasedanju finančnih ministrov EU povedal češki minister Zbynek Stanjura, je med prednostnimi nalogami še vpliv ruske agresije na gospodarski in finančni položaj EU.

Zbynek Stanjura v Bruslju s portugalskim kolegom Ferdinandom Medino. FOTO: Facebook Zbynek Stanjura

Češka, ki je v začetku meseca predsedovanje prevzela od Francije, si bo prizadevala še za zmanjšanje odvisnosti od ruskih fosilnih goriv in strateško odpornost evropskega gospodarstva. V ospredju je tudi vrnitev k fiskalni disciplini.

Nalaganje
Nazaj na vrh