Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Fjodor Kocjančič: alkohol, Karitas in program Vrtnica [OSEBNA ZGODBA]

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 20. 02. 2024 / 00:30
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.02.2024 / 07:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Fjodor Kocjančič: alkohol, Karitas in program Vrtnica [OSEBNA ZGODBA]
Fjodor Kocjančič FOTO: Ivo Žajdela

Fjodor Kocjančič: alkohol, Karitas in program Vrtnica [OSEBNA ZGODBA]

Fjodor Kocjančič je v program Vrtnica v okviru zavoda Karitas Samarijan vstopil, ker si je želel biti trezen, da bi lahko sodeloval z drugimi oziroma imel z ljudmi normalne odnose.

S Fjodorjem Kocjančičem sem se srečal v zavodu Vrtnica v Bertokih pri Kopru, kjer živi v socialnovarstvenem programu Vrtnica, v okviru zavoda Karitas Samarijan. Program je namenjen osebam, ki imajo težave zaradi zasvojenosti z alkoholom in ne uspejo kontrolirati uživanja alkohola sami. V programu je že tri leta in zdaj je že v nadaljevalnem programu Most.


Za šolo ni bilo časa

Kot je povedal za Družino, se je rodil v štiričlanski družini. Odraščal je na kmetiji v Slovenski Istri, pod vzgojo strogega očeta in dobre matere. Ker je bil starejši od sestre, je bil bolj vpet v delo na kmetiji. Obiskoval je osnovno šolo v Gračišču. Vendar zanjo ni bilo časa, ker je bilo pomembnejše delo na kmetiji. Svoje sta prispevala tudi starša, še posebno očetova strogost do vsega njegovega početja. Tako se je znašel v situaciji, ko z osnovno šolo ni šlo več in zanj so našli rešitev v osnovni šoli Elvire Vatovec v Strunjanu, kar je pomenilo, da je živel v domu, domov pa je šel le ob koncih tedna. Po končani osnovni šoli je nadaljeval študij na Ljudski univerzi v Kopru, tako je končal osnovno šolo za odrasle.


Alkohol je bil vedno pri hiši

O alkoholu pove, da je bil alkohol vedno pri hiši in včasih je spil kakšen kozarec. »Če doma prideluješ vino, je pri tem o njegovi vlogi in učinkih malo razmišljanja. Ko ti je težko in tega ne moreš z nikomer deliti, iščeš rešitve tako, kot sem jih jaz. Našel sem jih v alkoholu in tako postal odvisnik.«

Včasih, ko je bil v kakšni družbi so tudi šli kaj spit, kot to imenuje. Potem se je s »težkim korakom« vpisal v srednjo tehniško poklicno šolo v Kopru, ki jo je kot avtoklepar uspešno končal. Tudi v tem času je kdaj kaj popil. Začel je delati v podjetju Portal Koper, kjer se je ukvarjal z razrezom in montažo aluminijastih oken, vrat, verand ipd.


Po smrti staršev je prevladal alkohol

Začelo se je, ko mu je umrl oče, saj je to doživel kot velik šok in je bilo stresno zaradi kmetije. Spraševal se je, ali jo bo sposoben upravljati. Zaradi stresa je tudi pil, vendar je ime, kot pravi, meje. Tudi mama je bila bolna, vendar so kmetijo nekako »peljali naprej«, s sprotnim dogovarjanjem, sam se je vozil v službo v Koper. Počasi je kupil nekaj kmečkih strojev za pomoč pri delu. Tako sta z mamo gospodarila nekaj let. Vendar je izgubil tudi mamo in to ga je tako prizadelo, da se je začel vdajati alkoholu, to pa ga je peljalo in tudi pripeljalo v odvisnost.


Nekateri so njegovo stanje izkoriščali

»Odvisnik najprej poskrbi zase tako, da ima dovolj alkohola v sebi, da se ne trese. Nato ne ve kaj počne, ker je pijan. Bilo je tako, da mi je bil alkohol na prvem mestu, bil mi je najpomembnejši. Šele nato je prišlo na vrsto delo, če sem bil zanj sploh sposoben.« Vprašal sem ga, kaj je to, da je bil odvisnik od alkohola, pomenilo za okolico. Odgovoril je, da je bilo to za ene dobro, za druge pa slabo. Nekateri so to njegovo stanje izkoriščali.


V začetku je bilo težko

Ko iz stanja, v katerem se je znašel, ni bilo več rešitve, saj zaradi odvisnosti ni mogel nehati piti, se je o tem stanju tudi s kom pogovarjal, iskali so rešitve, kako ga rešiti iz težke situacije. Tako so ga »nekako prepričali« za Karitasov program Vrtnica. Ob tem pove, da mu je bilo težko vstopiti v ta program, saj je bil v slabem stanju. Samo tisti, ki so ga pri tem od začetka spremljali in z njim vsak dan doživljali to pot, vedo, kako težko je bilo. Pri tem je omenil svojega terapevta Marjana Drčarja in župnika Boštjana. Ta dva sta ga spremljala nekaj časa že pred vstopom v program Vrtnica, najprej župnik, ta pa ga je povezal s terapevtom Marjanom.


Da bi imel normalne odnose

Na delo v programu se je uspel hitro navaditi, spoznal je nove prijatelje in s tem »drugo družbo«. Sam Karitasov program je jasno zastavljen: zjutraj kava, nato vse do kosila različne delovne aktivnosti na kmetiji v Truškah, kjer poteka terapevtski program Vrtnica, po kosilu kratki počitek, sledi delo na sebi in popoldanske delovne aktivnosti. Dan zaključijo s terapevtskim sestankom. Doda, da je bil začetek v terapevtskem programu zanj težek. »Dosti stvari sem imel v glavi, bile so težke situacije.« Šele skozi delo v programu so se mu »začele stvari razčiščevati, odpirati in reševati«. V program Vrtnica je vstopil, ker si je želel biti trezen, da bi lahko sodeloval z drugimi oziroma imel z ljudmi normalne odnose. Od programa si obeta, da bo zaživel novo življenje in sledil svojim ciljem.


Če si odvisnik, poišči pomoč

Kaj bi svetoval tistim, ki imajo probleme z odvisnostjo? Kaj je zanj danes, po zazdravljenju od odvisnosti, alkohol oziroma odvisnost? Pove, da če si odvisnik in imaš željo po življenju, poišči pomoč. S to pomočjo in »z borbo« boš premagal odvisnost. Zdaj je zanj alkohol strup.

Triletni program je uspešno končal. Zaradi slabega stanja doma in urejanja nekaterih stvari se je odločil, da bo nadaljeval v programu Most, ki je nadaljevalni program Vrtnice. To zaradi svoje »varnosti, trdnosti in treznosti nadaljevati do svojih ciljev«. Ob tem je dejal, da vsi, ki ga poznajo že od rojstva in ga spremljajo vse do danes, vidijo, doživljajo in vedo, da njegova življenjska pot ni bila lahka, in da je bilo na njej veliko trpljenja. Zdaj pravi: »Moja življenjska pot je borbena in z življenjskimi izkušnjami vodi proti svojemu cilju.«


Zelo so pomembne aktivnosti za osebno rast

Kot je dejala Davorina Petrinja Pirnat, strokovna vodja socialnovarstvenega programa Vrtnica (Zavod Karitas Samarijan), kjer je bil dve leti v programu tudi Fjodor Kocjančič, gre za program socialne rehabilitacije oseb s težavami zaradi zasvojenosti z alkoholom. Uporabnik se vključi v terapevtsko skupnost, kjer življenje poteka v skladu s hišnim redom in pravilniki. Skupnosti vodijo zaposleni, uporabniki skrbijo za gospodinjstvo, urejajo okolico hiše, za domače živali, obdelujejo vrt, njivo, kar je pomembno zaradi pridobivanja delovnih navad in prebujanja občutka odgovornosti.

Zelo so pomembne tudi aktivnosti za osebno rast, spreminjanje življenjskega sloga, doseganje uvida v lastne težave in možnosti njihovih rešitev. Preko individualnih pogovorov, individualnega načrta, skupinskega dela ter športno rekreativnih, kulturnih in drugih sprostitvenih aktivnosti sledijo zastavljenim ciljem. Ob tem uporabniki osebnostno rastejo in prevzemajo odgovornosti v življenju, s čimer sčasoma opustijo stare vzorce reševanja težav, znajo bolje in učinkoviteje vstopati v odnose in vzpostavijo zdravo socialno mrežo.


Pomembno je odpustiti drugim in sebi

»Za uspeh je po naših ocenah potrebna res odločitev in pripravljenost na spreminjanje samega sebe, doseči uvid in prevzeti odgovornost, sprejeti tudi temne plati ter zelo pomembno je odpustiti drugim in sebi,« pojasni Davorina Petrinja Pirnat. V veliko pomoč je, če pri urejanju sodelujejo tudi družinski člani, prav tako s prevzemanjem svojega deleža odgovornosti, zrelostjo in pripravljenostjo na spreminjanje tudi pri sebi, da ne čakajo le na spremembo pri osebi, ki pije. Spremeniti se mora cel družinski sistem. »Če gledamo na vse vstope v program, program daje nekje 20 % uspešnost (marsikdo izstopi le po nekaj mesecih). Res pa so naši uporabniki običajno osebe, ki so se že večkrat poskusile zdraviti v bolnišnicah ali drugih programih in jim ni uspelo, torej je možnosti za uspeh manj.«

Kupi v trgovini

Novo
Vrednost človeka
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh