Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

France Bevk v ilustrirani knjigi

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 08. 10. 2020 / 08:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.10.2020 / 05:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
France Bevk v ilustrirani knjigi

France Bevk v ilustrirani knjigi

založba Mladinska knjiga, France Bevk, Boris Jukić

Knjiga France Bevk. Od Pestrne do Čedermaca (založba Mladinska knjiga) je posvečena 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti pisatelja Franceta Bevka.



France Bevk Foto: Dlib


France Bevk (17. september 1890, Zakojca pri Cerknem–17. september 1970, Ljubljana) se je rodil kot najstarejši izmed osmih otrok. Po končani osnovni šoli se je v Kranju učil za komija, po učiteljišču v Gorici je nekaj let poučeval, v prvi svetovni vojni je bil vojak na vzhodni fronti, v Galiciji in Bukovini. Po vrnitvi v domovino je kot novinar in urednik delal pri različnih časnikih in časopisih: Slovenec, Večerni list, Mladika, Goriška straža, Čuk na pal'ci, Naš glas … Zaradi njegove kulturno-politične dejavnosti so ga Italijani preganjali, bil je konfiniran, še večkrat zaprt, nazadnje tik pred kapitulacijo Italije. Ko so ga dva dni po kapitulaciji izpustili iz zapora, je odšel v partizane.

Po vojni je imel številne pomembne kulturne in politične funkcije, bil je tudi redni član SAZU. Dolga desetletja je veljal za glasnika primorskega ljudstva in ljudskega pisatelja.



Spada med najbolj plodovite avtorje

Po številu knjig naš najbolj plodoviti avtor je pisal spomine, črtice, novele, potopise, romane, scenarije, drame ter pesmi in prozo za mladino. Pri pisanju je črpal iz lastnih izkušenj in ustvaril umetniški lok literarnih del od socialnega boja za preživetje posameznika do nacionalnega prizadevanja za jezikovni in kulturni obstanek naroda.

Napisal je 164 del, od tega približno 50 za mladino. V pisanju za odrasle je v ospredje postavljal prizadevanje za jezikovni in kulturni obstanek naroda (Kaplan Martin Čedermac, Znamenja na nebu, Ljudje pod Osojnikom ...). Največ je pisal za mladino (Lukec in njegov škorec, Pastirci, Pestrna, Tatič, Jagoda, Grivarjevi otroci ...) in pri tem črpal iz spominov na lastno otroštvo. Dolga leta je bil priljubljen mladinski pisatelj.


Živel je v časih, polnih preizkušenj in velikih zgodovinskih preobratov

Monografija France Bevk. Od Pestrne do Čedermaca nas vodi od pisateljevih podob iz otroštva, šolanja, službovanja, prvih literarnih izkušenj in preizkušenj, viher prve in druge svetovne vojne, njegovega kulturno-političnega udejstvovanja do njegovega bogatega ustvarjalnega opusa.

»Živel je v časih, polnih preizkušenj in velikih zgodovinskih preobratov. Bil je tega časa vesten kronist, pisatelj, ki je znal pripoved oblikovati v domiselno in živo fabulo. Bralec se je z njegovimi junaki in dogajanji lahko identificiral, v njegovih knjigah je našel sebe,« je zapisal Boris Jukič, ki je skupaj z urednico Nelo Malečkar zasnoval monografijo in s soavtorji: Vladko Tucovič Sturman, Alenko Puhar, Marijo Mercina, Urško Perenič, Krištofom Jackom Kozakom, Miroslavom Košuto ter Željkom Kozincem, sestavil Bevkov življenjski in literarni portret.

Bevka osvetljujejo tudi pred leti zapisana spominska pričevanja Kristine Brenkove in Andreja Budala ter več kot 250 fotografij, dokumentov in rokopisov. Knjigo je oblikoval Klemen Kunaver.


Ženske, ki so premikale meje našega sveta

Kdo je bila prva slovenska pilotka, policistka, medicinska sestra? Poznamo prvo slovensko zdravnico, kiparko, hotelirko, arhitektko? Smo že slišali za Zallo Zarano, Avgusto Danilovo, Almo Sodnik, Evgenijo Šumi, Alojzijo Štebi?

Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga Nepozabne. Ženske, ki so premikale meje našega sveta z zgodbami in podobami petdesetih žensk, ki so vsaka na svojem področju orale ledino ter pomembno sooblikovale našo skupnost in prostor.

Zanimiva knjiga v sliki in besedi prinaša portrete žensk najrazličnejših poklicev: umetnic, učiteljic, pravnic, podjetnic, zdravnic, športnic, filozofinj.

Moči za njeno vsebino je v zadnjih dveh letih in pol združilo več kot trideset avtoric, pri njenem nastanku pa so sodelovali tudi številni drugi sodelavci.

Besedila za knjigo so večinoma napisale avtorice, ki se v vsakodnevnem poklicnem ter raziskovalnem delu ukvarjajo z vprašanji položaja in pravic žensk. Z raznoliko galerijo podob so jo zaokrožile različne likovnice.



Tudi Angela Vode in Ljuba Prenner

Predstavljene so: Ivanka Anžič Klemenčič, Mara Bešter, Franja Bojc Bidovec, Angela Boškin, Kristina Brenkova, Karla Bulovec Mrak, Antonija (Tončka) Čeč, Avgusta Danilova, Elvira Dolinar, Kristina Gorišek Novakovič, Minka Govekar, Fanny Haussmann, Valerija Heybal, Josipina Hočevar, Zora Janžekovič, Pavla Jesih, Nada Jevdjenijevič Brandi, Eleonora Jenko Groyer, Alma Karlin, Ivana Kobilca, živa Kraigher, Zofka Kveder, Tanja Lamovec, Ana Mayer Kansky, Danica Melihar Lovrečič, Jula Molnar, Marica Nadlišek Bartol, Lili Novy, Pavlina Pajk, Angela Piskernik, Elda Piščanec, Ljuba Prenner, Alma Sodnik, Nada Souvan, Helena Gizela Stupan, Dušana Šantel Kanoni, Alojzija Štebi, Gizela Šuklje, Evgenija Šumi, Branislava Sušnik, Franja Tavčar, Vida Tomšič, Josipina Urbančič Turnograjska, Marija Vera, Angela Vode, Katja Vodopivec, Zalla Zarana, Marija Wessner, Lidija Wisiak, Marija Wirgler.



Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh