Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francija: ganljivo slovo od učitelja, ki ga je zabodel islamski skrajnež [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 10. 2023 / 11:50
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2023 / 14:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Francija: ganljivo slovo od učitelja, ki ga je zabodel islamski skrajnež [VIDEO]
Umorjeni francoski učitelj Dominique Bernard je bil dejaven katoličan. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Francija: ganljivo slovo od učitelja, ki ga je zabodel islamski skrajnež [VIDEO]

V Franciji so se včeraj poslovili od gimnazijskega učitelja, ki ga je pred tednom dni do smrti zabodel mlad islamski skrajnež: Dominique Bernard je tako še ena žrtev islamističnih terorističnih napadov, ki v zadnjih letih pretresajo Evropo.

Bogoslužje ob slovesu od pokojnega je po navedbah spletnega portala kath.net v stolnici mesta Arras na severu Francije obhajal krajevni škof Olivier Leborgne. Med ganljivim obredom je med drugim dejal: »Vsi smo osupli. Kdaj se bosta v tem svetu ustavila nasilje in norost?« Škof je pojasnil, kako se ob grozljivem dejanju »počutimo nemočne, vendar nas nasilje ne sme premagati ali v nas vzbuditi želje po maščevanju« …

»Sovraštvo, ki odgovarja na sovraštvo, nasilje, ki odgovarja na nasilje, vse to vedno prinaša le še več sovraštva in nasilja,« je dejal škof Leborgne na pogrebni slovesnosti, ki sta se je udeležila tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in minister za izobraževanje Gabriel Attal.

Tu smo kot kristjani, pripadniki drugih religij in neverni. Vsi vemo, da nas lahko povezuje le bratstvo.

Dejaven katoličan, priljubljen med sodelavci

Dominique Bernard je bil dejaven katoličan, priljubljen med sodelavci. Ti so se, skupaj z družinskimi člani, od pokojnega poslovili z ganljivimi besedami. Pred stolnico je na stotine ljudi obred spremljalo na velikem zaslonu. Na pročelju mestne hiše v Arrasu so prikazovali učiteljevo fotografijo, številni ljudje so položili cvetje v spomin na priljubljenega meščana.

»Tu smo z vsem narodom, ki je prizadet v dno srca,« je v nagovoru v stolnici dejal škof Leborgne. »Tu smo kot kristjani, pripadniki drugih religij in neverni. Vsi vemo, da nas lahko povezuje le bratstvo.« Družina umorjenega je za slovo od pokojnika izbrala svetopisemski odlomek iz slavospeva ljubezni apostola Pavla, je pojasnil škof: »Ne pustimo se zapeljati tistim, ki nas želijo zvabiti na poti uničenja. Tisti, ki na nasilje odgovarjajo z nasiljem, dajejo nasilju pravico.«

Preberite tudi: Evropa znova v primežu islamističnega nasilja, Cerkev moli za mir

Napad v imenu Islamske države

57-letnega Bernarda je minuli petek pred vhodom v gimnazijo v Arrasu z več vbodnimi ranami z nožem ubil 20-letni mladenič, ki je v videoposnetku pred napadom sporočil, da deluje v imenu skrajniške skupine Islamska država. Nekdanji dijak gimnazije je huje ranil še dve osebi, ki pa sta napad preživeli.

Storilec je star znanec policije in je v policijskih kartotekah označen kot islamski skrajnež. Pristojne službe so ga preverile tudi dan pred napadom, vendar niso zaznale nič neobičajnega.

Policija je napadalca, po rodu iz Ingušetije, aretirala na kraju dogodka in dvajsetletnik je v začetku tedna že stopil pred preiskovalnega sodnika, ki je proti njemu vložil obtožnico. Mladenič je star znanec policije in je v policijskih kartotekah označen kot islamski skrajnež. Pristojne službe so ga preverile tudi dan pred napadom, vendar niso zaznale nič neobičajnega.

Teroristični napad v Arrasu se je zgodil skoraj natančno tri leta po tem, ko je islamski skrajnež na območju Pariza obglavil učitelja Samuela Patyja. Takratnega storilca naj bi razburila Patyjeva obravnava karikatur preroka Mohameda v razredu. Minuli ponedeljek so v vseh francoskih srednjih šolah in gimnazijah z minuto molka počastili spomin na Dominiquea Bernarda in Samuela Patyja.

V spodnjem video posnetku si lahko ogledate pogrebno bogoslužje za umorjenega francoskega učitelja:


Kupi v trgovini

Razumeti islam in džihad
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh