Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francija in Vatikan bosta izdala jubilejno znamko z Devico Orleansko

Objava: 21. 03. 2012 / 07:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Francija in Vatikan bosta izdala jubilejno znamko z Devico Orleansko

Sveta Ivana Orleanska se je rodila pred šeststo leti kot kmečki otrok v kraju Domremy v francoski pokrajini Loreni.

Francoska in Vatikanska pošta bosta ob šeststoti obletnici rojstva svete Ivane Orleanske skupaj izdali jubilejno znamko. Znamka s podobo svetnice v vrednosti sedeminsedemdeset centov bo v Franciji na voljo od 4. maja dalje, malce kasneje pa z manjšimi spremembami tudi pri Vatikanski pošti, kot poročanje časnika ‘Nouvelle Republique’ povzemajo pri avstrijsk katoliški agenciji Kathpress. Skupno bodo v Franciji izdali 2,5 milijona znamk, v Vatikanu pa 1,6 milijona. Po celi Franciji letos potekajo praznovanja ob šeststoti obletnici rojstva Jeanne d’Arc, svete Ivane Orleanske (1412-1431).

Sveta Ivana Orleanska se je rodila leta 1412 kot kmečki otrok v kraju Domremy v Loreni. Že s trinajstimi leti je prvikrat zaslišala ‘nadzemeljske glasove’, ki so jo spodbujali k osvoboditvi Francije. Po francoski osvoboditvi Orleansa leta 1429 so sledili še drugi uspehi pod njenim ‘poveljstvom’.

Maja leta 1430 je Devica Orleanska zaradi izdaje pristala v angleškem ujetništvu. V cerkveno-pravnem procesu je bila obsojena kot krivoverka in kasneje zažgana na grmadi sredi trga v Rouenu.

Leta 1449 je Karel VII., čigar kronanje je omogočila prav Ivana, spet zavzel Rouen in na obnovljenem procesu, ki ga je odobril tudi papež Kalikst III., so duhovniki iz vse Evrope ugotovili njeno nedolžnost. Inkvizitor jo je junija 1456 označil za mučenico, njene prvotne sodnike pa za krivoverce. Za blaženo je bila razglašena leta 1909, 16. maja 1920 pa jo je v priznanje njene nedolžnosti Benedikt XV. razglasil za svetnico.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh