Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francija: prihodnje leto se začne sodni proces proti Hamelovim morilcem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 07. 2021 / 09:36
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2021 / 09:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Francija: prihodnje leto se začne sodni proces proti Hamelovim morilcem
Umorjeni duhovnik Jacques Hamel FOTO: Vatican Media

Francija: prihodnje leto se začne sodni proces proti Hamelovim morilcem

85-letnega duhovnika Jacquesa Hamela sta julija 2016 med sveto mašo v cerkvi v bližini Rouena zabodla dva mlada islamista.

V začetku prihodnjega leta se bo na enem od porotnih sodišč v Parizu začelo sojenje proti štirim domnevnim storilcem iz ozadja v primeru umora duhovnika Jacquesa Hamela, poroča spletni portal Vatican News.

Po navedbah francoskih medijev je za obravnavo predviden termin med 14. februarjem in 11. marcem 2022. Trem moškim očitajo ustanovitev kriminalnega združenja in sodelovanje pri načrtovanju Hamelovega umora. Med obtoženci je tudi znani zbiralec rekrutov v islamističnih vrstah v Franciji, Rahid K., ki naj bi sodeloval v pripravi umora, sodili pa mu bodo v odsotnosti. Po neuradnih podatkih naj bi bil že leta 2017 umorjen v Iraku ali Siriji.

Hamela so zabodli islamisti

85-letnega duhovnika Jacquesa Hamela sta julija 2016 med sveto mašo v njegovi cerkvi v francoskem kraju Saint-Etienne-du-Rouvray v bližini Rouena zabodla dva mlada islamista. Atentatorja, ki sta se izrekla za člana islamistične teroristične milice Islamska država, so med izhodom iz cerkve ubili pripadniki francoske policije.

Umor Jacquesa Hamela se je zgodil dva tedna po terorističnem napadu v Nici, v katerem je življenje izgubilo 86 oseb, obe dejanji pa sta pritegnili veliko mednarodne pozornosti. Hamelova morilca sta takrat 86-letnega župljana prisilila, da je umor posnel s svojim telefonom.

Atentatorja, ki sta se izrekla za člana islamistične teroristične milice Islamska država, so med izhodom iz cerkve ubili pripadniki francoske policije.

Beatifikacijski postopek za Hamela je že odprt

Papež Frančišek je normanskega duhovnika Hamela leta 2016 označil za »mučenca« in je predčasno prižgal zeleno luč za začetek njegovega beatifikacijskega postopka. Aprila 2019 so dokumentacijo, ki so jo pripravili v nadškofiji Rouen, izročili pristojni kongregaciji v Rimu.

Papež Frančišek med srečanjem s sestro Jacquesa Hamela FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh