Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek Asiški

Objava: 14. 09. 2004 / 10:03
Oznake: Svetniki
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek Asiški

Frančišek Asiški

Frančišek, Ferenc, Franči, Francl, Frenko, Ksaver, Frank, Franek, František, Franc, Franci, Frančiška, ...

Zavetnik: Italije, Assisija, frančiškanov, revežev in socialnih delavcev

Nemirno in razburljivo življenje 13. stoletja je močno vplivalo na versko življenje. V Cerkvi se je pojavil pohlep po bogastvu, razkošju, po brezskrbnem življenju brez čuta za duhovno in telesno bedo drugih. V takšnih razmerah je Cerkev doživela veliko duhovno prenovo, katere velikan je sv. Frančišek Asiški (1182-1226). Bil je najprej spreten trgovec v očetovi trgovini, toda razsipen, nič podoben trdemu, skopemu očetu. Pri vsem mladostnem veseljačenju pa se je Francesco (tako ga je imenoval oče, čeprav je bil krščen na ime Janez) že takrat varoval podlosti in razbrzdanosti. V mestni vojni med Assisijem in Perugio je bil ujet. Tedaj se mu je porodila misel, da mora postati slaven vitez.

Ko je prišel iz ujetništva, je nevarno zbolel. Dolga bolezen ga je vsega spremenila. Za nevesto si je izbral uboštvo. Naselil se je pri cerkvici sv. Damijana blizu Assisija in jo, že razpadajočo, popravil. Ko je nekoč prišel v mesto beraško oblečen in so ga začeli meščani kamenjati, ga je zagledal oče in ga zaprl v klet, da bi spremenil njegovo življenje. Ko se Frančišek ni hotel »spametovati«, ga je razdedinil. Svetnik je tedaj dejal: »Poslej bom še bolj po pravici molil: Oče naš, ki si v nebesih.«

Kmalu se mu je pridružilo enajst tovarišev - ustanovljen je bil frančiškanski red. Njegovemu zgledu je sledila sv. Klara, ki je ustanovila drugi red sv. Frančiška (klarise), sam pa je ustanovil še tretji red. Od papeža si je izprosil porcijunkulski odpustek. Dve leti pred smrtjo mu je Jezus vtisnil v telo svoje rane. Posvečen je bil v diakona. Duhovnik pa ni postal, ker se je imel za nevrednega te službe.

Med vsemi redovnimi ustanovitelji je Frančišek Asiški prvi, ki je sprejel v svoj program tudi misijonsko delo. Velja za prvega zahodnjaka, ki je ponesel vero narodom zunaj Evrope. Najbrž je bil od apostolskih časov prvi, ki se je po Kristusovem zgledu posvetil evangelizaciji vsega sveta. Sam je leta 1219 z nekaterimi brati prišel v Sveto deželo, Sirijo in Egipt in stopil celo pred samega sultana, na katerega je s svojim svetniškim obnašanjem napravil najlepši vtis. Pred smrtjo je še zapel Sončno pesem, kjer tudi smrt imenuje svojo sestro, ki ji nihče v življenju ne uide.

Goduje 4. oktobra.


Sv. Frančišek se je rodil v Assisiju leta 1182. Po brezbrižni mladosti se je odpovedal očetovemu bogastvu in je svoje življenje popolnoma posvetil Bogu. Živel je v evangeljskem uboštvu in oznanjal Kristusovo ljubezen do vseh ljudi. Napisal je redovno vodilo, katerega je sprejelo veliko njegovih sledilcev in ga je Sveti sedež potrdil. Ustanovil je tudi žensko redovno skupnost in laični red, katerega člani živijo spokorno sredi sveta. Umrl je leta 1226.



Molitev ponižnega Frančiška

Vsemogočni, najsvetejši, najvišji in najvzvišenejši Bog, sveti in pravični Oče, Gospod, ti Kralj nebes in zemlje, zahvaljujemo se ti zaradi tebe samega, ker si po svoji sveti volji in po svojem edinem Sinu, s Svetim Duhom ustvaril vse, kar je duhovnega in telesnega, nas pa naredil po svoji podobi in sličnosti ter nas postavil v raj; in mi smo padli po svoji krivdi.

Zahvaljujemo se ti, ker si nas po svojem Sinu ustvaril in po svoji sveti ljubezni, s katero si nas ljubil dal, da se je sam pravi Bog in pravi človek rodil iz slavne in preblažene ter svete vedno Device Marije; in si hotel nas, jetnike, odkupiti z njegovim križem, krvjo in smrtjo.

Ker pa mi, ubogi in grešniki, nismo vredni, da te imenujemo, zato ponižno prosimo, naj se ti tvoj ljubljeni Sin, naš Gospod Jezus Kristus, nad katerim imaš veselje, zahvaljuje skupaj s Tolažnikom Svetim Duhom za vse, kakor je tebi in njemu všeč. On, po katerem si nam storil tako velike reči, ti vedno zadostuje v vsem. Aleluja.

In zaradi tvoje ljubezni ponižno prosimo slavno mater, preblaženo Marijo, vedno devico, blažene Mihaela, Gabriela in Rafaela ter vse zbore blaženih angelov in nadangelov, blaženega Janeza Krstnika, Janeza Evangelista, Petra in Pavla ter blažene očake in preroke, nedolžne otročiče, apostole in evangeliste, učence in mučence, pričevalce in device in vse svetnike, ki so bili in bodo in ki so. Vsi ti naj se, kakor je tebi všeč, zahvaljujejo za vse te dobrote tebi, najvišjemu, pravemu, večnemu in živemu Bogu, skupaj s tvojim preljubim Sinom, našim Gospodom Jezusom Kristusom, in Svetim Duhom Tolažnikom na vekomaj. Amen. Aleluja.

Sv. Frančišek Asiški († 1226),
ustanovitelj treh redov, je vtisnil živ pečat Cerkvi do danes in posodil ime sedanjemu papežu.

Nazaj na vrh