Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek Asiški - papežev zgled

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 03. 10. 2014 / 10:55
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2019 / 10:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek Asiški  - papežev zgled

Frančišek Asiški - papežev zgled

Papež Frančišek si je ob svoji izvolitvi izbral ime v čast Frančišku Asiškemu, katerega god praznujemo 4. oktobra.
13. marca 2013 je bil za papeža izbran Jorge Mario Bergoglio in že s tem je bila prekinjena tisočletna tradicija. To je prvi papež novega veka, ki ne prihaja iz Evrope, prvi papež iz Latinske Amerike, prvi papež jezuit in prvi, ki si je ob svoji izvolitvi izbral ime Frančišek – v čast Frančišku Asiškemu, katerega god praznujemo prav danes, 4. oktobra.

Zakaj papež Frančišek?

Novi papež, hitro izvoljen, je o izbiri imena dejal: »Med volitvami papeža je sedel poleg mene zaslužni nadškof Sao Paola in tudi zaslužni prefekt kongregacije za duhovnike, kardinal Cláudio Hummes, moj veliki prijatelj. Ko je zadeva postajala nekoliko bolj vroča, me je on opogumljal. Ko pa so glasovi presegli dve tretjini in je bil novi papež izvoljen, je sledilo ploskanje, on me je objel, poljubil in mi dejal: 'Ne pozabi na reveže!' In ta beseda se mi je vtisnila v srce: reveži, reveži. Takoj nato sem v zvezi z reveži pomislil na Frančiška Asiškega … Frančišek je človek miru. In tako je prišlo ime v moje srce: Frančišek Asiški. Zame človek uboštva, človek miru, človek, ki ljubi in varuje stvarstvo. Saj tudi mi danes nimamo zadosti dobrega odnosa do stvarstva. Mar ne? Je človek, ki nam bo navdihnil tega duha miru, človek ubožec … Ah, kako bi želel Cerkev ubogo in za reveže!«Tako se je papež že z imenom zavezal skrbi za revne, uboge, potrebne kakršne koli pomoči. Sv. Frančišek Asiški pa je v cerkvici sv. Damijana pod Assisijem slišal Jezusove besede : »Frančišek, pojdi in popravi mojo razpadajočo hišo!« Zato mnogi od papeža pričakujejo spremembe tudi v Cerkvi. Besede so Frančiška nagovorile dobesedno in simbolično. Obnovil je cerkev z malo začetnico, z ustanovitvijo reda pa se je lotil tudi prenove Cerkve z veliko začetnico, ki je takrat izgubila glavno vodilo, saj so mnogi njeni člani živeli precej razkošno.

Preprost in skromen že kot škof

Že kot škof je imel papež Frančišek čut za pomoči potrebne, vernikom je celo svetoval, naj denar, ki bi ga potrošili za letalsko vozovnico, da bi se udeležili njegove posvetitve v Rimu, raje namenijo ubogim. Skromen je ostal tudi kot papež, saj se raje kot v razkošnih avtomobil pelje v preprostih. Tako je storil tudi v Redipulji: pripeljal se je na zadnjem sedežu golfa, čeprav je bilo zanj pripravljeno blindirano vozilo prestižne znamke.

Obisk Assisija13. oktobra 2013, le sedem mesecev po izvolitvi, je papež Frančišek obiskal rojstni kraj svojega vzornika, Assisi, kjer je spregovoril o miru. »Mir sv. Frančiška je Kristusov mir. Najde ga, kdor vzame nase svoj jarem oziroma zapoved: Ljubite drug drugega, kakor sem vas jaz ljubil. Tega jarma ni mogoče nositi s prezirljivostjo, domišljavostjo in nadutostjo, ampak le z blagostjo in ponižnostjo srca.«

Videti Jezusa v revščini

Kot zanimivost dodajamo, da je prve jaslice postavil prav Frančišek Asiški, ki je hotel videti na svoje lastne oči, kako se je začelo Jezusovo življenje na Zemlji v skromnem hlevčku. Po zapisih Tomaža iz Celana je leta 1223 dva tedna pred božičem prijatelju Giovanniju Velitu dejal: »Pripravi, kar ti rečem: hotel bi predstaviti Dete, rojeno v Betlehemu, in nekako s telesnimi očmi videti neudobnost, v kateri je bil zaradi pomanjkanja stvari, ki so potrebne novorojencu, kako je bil položen v jasli in kako je ležal na slami med volom in oslom.«

Red manjših bratov

Leta 2009 je minilo 800 let od ustanovitve reda manjših bratov. Frančišku asiškemu je dovoljenje za red dal papež Inocenca III.

Čeprav je sedanji papež prvi, ki se je pri izbiri imena oprl na Frančiška Asiškega, to ne pomeni, da o njem niso razmišljali tudi prejšnji papeži. Benedikt XVI. je v avdienci 27. januarja 2010 podrobno spregovoril o tem preprostem in skromnem svetniku, ki je za seboj pustil bogastvo in se posvetil podarjanju drugim. »Frančišek je bil velik svetnik in vesel človek. Njegova preprostost, ponižnost, vera, njegova ljubezen do Kristusa, njegova dobrota do vsakega človeka, zaradi vsega tega je bil vesel v vsakem položaju. Med svetostjo in veseljem obstaja globoko razmerje, ki ga ni moč razdreti.«

Spoznajte življenje Frančiška Asiškega

Več o življenju Frančiška Asiškega si preberite v članku Frančišek Asiški oziroma članku Vtisnjenje ran svetemu Frančišku Asiškemu. Svojim najmlajšim pa ga lahko približate tudi s knjižicami o Malem volku in njegovih pustolovščinah, ki so izšle pri Založbi Družina. Gotovo se sprašujete, kako je ta zver povezana z mirnim Frančiškom, kajne?

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh