Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek Benediktu zaželel prijetno poletje v Castel Gandolfu

Objava: 01. 07. 2015 / 07:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek Benediktu zaželel prijetno poletje v Castel Gandolfu

Frančišek Benediktu zaželel prijetno poletje v Castel Gandolfu

Julij brez avdienc in jutranjih bogoslužij tudi za Frančiška.

Upokojeni papež Benedikt XVI. se je včeraj odpravil na 14-dnevni dopust v Castel Gandolfo. 88-letni upokojeni papež se bo umaknil rimski poletni vročini in do 14. julija užival svež zrak v tradicionalni papeški letni rezidenci nad Albanskim jezerom. Papež Frančišek je svojega predhodnika pred odhodom obiskal v njegovem samostanu Mater Ecclesiae v Vatikanskih vrtovih. Med polurnim obiskom mu je zaželel prijetno bivanje v letni rezidenci in se od njega prisrčno poslovil.



Medtem ko so Benedikt XVI. in njegovi predhodniki vroče poletne mesece od julija do septembra redno preživljali v Castel Gandolfu, pa papež Frančišek tudi tokrat ostaja v vatikanskem Domu sv. Marte.

V mesecu juliju so sicer odpovedane vse splošne avdience, izjema bo le srečanje s člani gibanja Prenove v Duhu, ki se v petek zberejo na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Edini javni nastop v tem mesecu ostaja nedeljska opoldanska molitev angelovega češčenja. Za meseca julij in avgust so odpovedana tudi jutranja bogoslužja v kapeli Doma sv. Marte.

Meseca julij in avgust, pa tudi začetek septembra v Vatikanu in po vsej Italiji veljajo za počitniške mesece. Škofje, monsinjorji in drugi sodelavci rimske kurije in vatikanske države si v tem času privoščijo letni dopust. Večina zaposlenih v rimski kuriji, ki prihaja iz drugih držav, poletne mesece izkoristi za obisk domovine. V posameznih kongregacijah, svetih in drugih ustanovah »dežurni« skrbijo za nemoten potek nujnega dela.

Papeža Frančiška, ki tudi poletje raje preživlja v vatikanskem Domu sv. Marte, pa čaka bolj malo zares počitniških dni. V nedeljo se odpravlja na enotedenski obisk v Ekvador, Bolivijo in Paragvaj, že avgusta pa znova prične s splošnimi avdiencami. Zaradi visokih poletnih temperatur in običajno manjšega števila obiskovalcev pa romarje nagovarja v dvorani Pavla VI. in ne na trgu pred Petrovo baziliko. Jutranje maše v Domu sv. Marte se znova pričnejo septembra. Nazadnje je papež k jutranjim bogoslužjem vabil člane različnih župnijskih občestev rimske škofije.

Vir: kath.net / Kathpress / CNA
Foto: CNA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh