Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek bo v Filadelfiji »čist kot solza«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 25. 09. 2015 / 14:32
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančišek bo v Filadelfiji »čist kot solza«

Sestre dominikanke Frančišku podarjajo ročno izdelano milo.

Ko je prispelo pismo, redovnice dominikanskega samostana Naše Gospe rožnega venca ne bi mogle biti bolj presenečene. V njem je bilo povabilo nadškofa Charlesa Chaputja, naj za svetega očeta, ko bo obiskal Filadelfijo, pripravijo svoje znamenito ročno izdelano milo.



Majhna, a vse hitreje rastoča skupnost devetnajstih redovnic je bila nedavno predstavljena v prispevku časnika New York Times, v katerem je bila omenjena tudi knjiga fotografij o njihovem samostanu z naslovom Skrajna ljubezen.

»Prispevek so očitno prebrali skoraj vsi«, pojasnjuje s. Mary Catherine, ki v samostanu skrbi za novinke. »Nadškof Chaput ga je videl in kljub vsem podrobnostim, s katerimi se je moral ukvarjati pred začetkom svetovnega srečanja družin in papeževim obiskom, se je domislil, da bi bilo lepo, če bi mila dali v uporabo v prostorih, kjer bo papež bival v Filadelfiji.«

Sestre so se odločile, da za Frančiška ne bodo izdelale nobenega posebnega mila, ampak so v Filadelfijo poslale košarico s svojimi običajnimi mili in z nekaterimi drugimi stvarmi, ki jih ročno izdelujejo v samostanu.

»Ker smo Bogu posvečene žene, imajo naši izdelki – ne glede na to, kako preprosti in običajni so – izredno vrednost, saj so povezani z odrešenjskim delovanjem Jezusa Kristusa, našega Ženina«, je povedala s. Mary Catharine. »Prizadevamo si, da so vsi izdelki izpod naših rok najboljše kakovosti, ne glede na to, kdo jih uporablja.«

Sestre izdelujejo mila, kreme za roke, mazila za ustnice, sveče in osvežilce prostorov, prodajajo pa jih v veži svojega samostana ter preko spleta – pa tudi v trgovinah z darili in spominki.

»Ljudje nam vedno pišejo in povedo, kako so jim všeč naši izdelki in kako dobro denejo njihovi koži«, še pojasni s. Mary Catharine.

Vsa mila so izdelana z metodo vročega procesiranja in iz visoko kakovostnih sestavin. Na voljo so v 18 različnih vonjih, nekatera s sintetičnimi dišavami, nekatera pa z eteričnimi olji, imajo pa tudi linijo brez vonja, ki so jo poimenovale Simply Soap (Le milo).

Poleg izdelovanja negovalne kozmetike redovnice v samostanu Naše Gospe rožnega venca svoj čas posvečajo molitvi, študiju in delu, med seboj pa so zelo povezane. Živijo v zaprtem kontemplativnem samostanu. Navdušene so, da bo sveti oče tako blizu njih, večina pa si ga bo lahko ogledala le preko televizijskih zaslonov.

»Dogodki okoli papeževega obiska se večinoma križajo z našim urnikom molitve, zato tudi televizije ne spremljamo prav pogosto«, je povedala s. Mary Catharine. »Ena izmed naših sester pa se je udeležila večernic s papežem Frančiškom v stolnici sv. Patricka v New Yorku, skupaj z redovnicami sestrskega samostana v Bronxu.«

S. Mary Catherine je v pogovoru zatrdila, da je papež njihov najvišji predstojnik in da njihov poklic zahteva popolno pokorščino. »Malce zabavno se nam zdi, da je naš prvi predstojnik jezuit!«, z nasmehom pove s. Mary Catherine. »Zdi se mi, da nas vse uči, naj svoj dar vere opazujemo z novimi očmi, z radostjo in preprostostjo.«

Glede dostave mila za Frančiška, ko bo ta obiskal Filadelfijo, Mesto bratske ljubezni, sestra še pove, da so redovnice v samostanu navdušene in ponižno hvaležne za tako čudovito priložnost.

»Na nek način je izdelava nečesa tako preprostega za svetega očeta, kot je milo, malce podobna početju Marte in Marije, ki sta poskrbeli za Jezusa, ko ju je obiskal na domu.«


Vir: www.aleteia.org
Foto: Aleteia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh