Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek: »Kristusovo kraljestvo pomeni resnico, služenje, življenje« [VIDEO]

Objava: 21. 11. 2021 / 14:48
Oznake: Maša, Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.11.2021 / 15:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek: »Kristusovo kraljestvo pomeni resnico, služenje, življenje« [VIDEO]
Papeža sta med angelusom spremljala dva mlada iz rimske škofije, Lucrezia Marsecane in Stefano Franchetti. FOTO: Vatican Media

Frančišek: »Kristusovo kraljestvo pomeni resnico, služenje, življenje« [VIDEO]

Po nedeljski jutranji sveti maši v vatikanski baziliki, v kateri je – ob svetovnem dnevu mladih na zadnjo nedeljo liturgičnega leta – še posebej nagovoril mlade in jih povabil, naj bodo svobodni, pristni, goreči za resnico in naj ne prenehajo sanjati, je papež Frančišek tudi ob opoldanskem angelusu zbrane na Trgu svetega Petra pozdravil v družbi dveh mladih iz rimske škofije.

Ob današnji nedelji Kristusa Kralja je sveti oče razmišljal o Kristusovem kraljestvu in o tem, da Jezus ni prišel gospodovat, temveč služit drugim. Po njegovem je Jezus osvobojen zemeljske želje po kraljevski slavi, ob čemer se moramo tudi vsi kristjani vprašati, ali posnemamo to poslanstvo služenja drugim, raje kot da bi pri drugih iskali odobravanje, spoštovanje in aplavz.

Jezus je 'Kralj sem' izgovoril pred Pilatom ob nasprotovanju množice

»Jezus je besede 'Kralj sem' izgovoril pred Pilatom, medtem ko je množica zahtevala, naj ga obsodi na smrt. Čisto nasprotje! Prej Jezus ni želel, da so mu ljudje vzklikali kot kralju. Ko je množica hodila za njim in mu vzklikala, se je od tega ogradil. Ko pa mu je množica nasprotovala, je pred Pilatom rekel, da je kralj,« je izpostavil papež Frančišek.


Ne kralj kot drugi, temveč kralj za druge

Jezusovo kraljevo dostojanstvo je precej drugačno od posvetnega, je zares onkraj človeških meril. Ni kralj kot drugi, je dejal sveti oče, temveč kralj za druge. Srca tistih, ki mu sledijo, naredi svobodna in suverena ter nas osvobaja suženjstva greha. »Njegovo kraljestvo je osvobajajoče, v njem je vsak učenec obravnavan kot prijatelj, ne kot podložnik,« je dodal Frančišek.

Ne izgubimo ničesar, pridobimo pa dostojanstvo

»Čeprav je nad vsemi vladarji, Kristus ne postavlja ločnice med seboj in drugimi, saj jih želi imeti za sestre in brate in z njimi deliti svoje veselje. S tem, da sledimo Kristusu, ki želi, da bi bili vsi svobodni, ne izgubimo ničesar, pridobimo pa dostojanstvo,« je prepričan papež Frančišek.


Z Jezusom postajamo pristni

Da prihaja Jezusova svoboda iz resnice, ki nas osvobaja, je še pristavil: »Ko smo z Jezusom, postajamo pristni in resnični; ko Jezus kraljuje v našem srcu, smo osvobojeni hinavščine, prevarantstva in dvoličnosti. Seveda moramo vedno računati na omejitve in slabosti, saj smo vendar vsi grešniki. Toda pod Kristusovim gospodovanjem se izognemo pokvarjenosti in dvoličnosti.«

Pogum iti proti toku

Med jutranjo sveto mašo pa je papež Frančišek nagovoril mlade, naj v Jezusovi svobodi najdejo pogum iti proti toku: »Bodite svobodni, pristni, kritična vest družbe. Ne bojte se kritik – mi namreč potrebujemo vaše kritike. Bodite svobodni s kritikami. Bodite goreči za resnico, da boste mogli reči: moje življenje ni suženj logik tega sveta, saj vladam z Jezusom za pravičnost, ljubezen in mir.«

Nalaganje
Nazaj na vrh