Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek: krščanska vera sodi v vsako kulturo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 10. 2021 / 16:00
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2021 / 16:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek: krščanska vera sodi v vsako kulturo
Papež Frančišek med današnjo splošno avdienco FOTO: Vatican Media

Frančišek: krščanska vera sodi v vsako kulturo

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco v Vatikanu opozoril pred skrajniško miselnostjo, ki želi krščansko vero povezati le z določeno kulturo.

»Koliko napak je bilo storjenih v zgodovini evangelizacije, ko se je hotelo vsiliti en sam kulturni model,« je po navedbah Radia Vatikan med današnjo katehezo dejal sveti oče. Včasih se »ni odreklo niti nasilju«, da bi le uveljavili svoje stališče.

FOTO: Vatican Media

Papež je v današnjem govoru znova izhajal iz Pisma apostola Pavla Galačanom. Kot je dejal, lahko krščanska vera »vstopi v vsako ljudstvo in vsako kulturo in ob tem vsako ljudstvo in vsako kulturo vodi v večjo svobodo«. Že apostol Pavel se je moral v svojem času soočati s skrajneži, ki so mu očitali, da je »takšno stališče zavzel zaradi pastoralnega oportunizma, da bi torej 'ugodil vsem'«.

Cerkev je po svoji naravi odprta za vsa ljudstva in kulture vseh časov, saj se je Kristus rodil, umrl in vstal za vse.

V tem pogledu so današnji skrajneži po mnenju papeža Frančiška precej podobni tistim iz časov apostola Pavla. Tudi njemu so namreč očitali, da želi razvodeneti in zmanjšati lastno versko izročilo. Toda če se Cerkev veže na eno samo kulturo, je s tem »prikrajšana za bogastvo mnogih področnih izrazov, ki s sabo nosijo kulturno izročilo celotnih narodov«, je nadaljeval sveti oče. To pa je »ravno nasprotno krščanski svobodi«.

FOTO: Vatican Media

»Katoliško« pomeni »univerzalno«: da je Cerkev po svoji naravi odprta za vsa ljudstva in kulture vseh časov, saj se je Kristus rodil, umrl in vstal za vse. Krščanska vera priznava jedro vsake kulture. Združljiva ni le s tistimi dejavniki, ki krščansko svobodo ovirajo, tako papež Frančišek. Če se bo Cerkev pretvarjala, da o veri govori »tako kot v preteklih stoletjih«, s tem tvega, »da je nove generacije ne bodo več razumele«.

Nalaganje
Nazaj na vrh