Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež med avdienco: Božji način je bližina, sočutje in nežnost

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 09. 2021 / 16:33
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.09.2021 / 16:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež med avdienco: Božji način je bližina, sočutje in nežnost

Papež med avdienco: Božji način je bližina, sočutje in nežnost

Papež Frančišek je katehezo med današnjo splošno avdienco namenil opravičenju pri apostolu Pavlu.

Kot je pojasnil, poroča Radio Vatikan, nas opravičenje vključi v dolgo zgodovino zveličanja, ki kaže na Božjo pravičnost: pred našimi nenehnimi padci in nezadostnostmi se Bog ni vdal, ampak nas je hotel narediti pravične in to je storil po milosti, z darom Jezusa Kristusa.

Po papeževih besedah je Božji način prežet z »bližino, sočutjem in nežnostjo«. Opravičenje je največje Božje sočutje do nas, največja Očetova nežnost. Pravični pa nismo po lastnih prizadevanjih. Pravičnost nam daje Kristusova milost. Luč vere nam omogoča, da spoznamo, kako zelo neskončno je Božje usmiljenje, milost, ki deluje v naše dobro.

Opravičenje je največje Božje sočutje do nas, največja Očetova nežnost.

Ta ista luč pa nam tudi omogoča, da vidimo odgovornost, ki nam je zaupana, da sodelujemo z Bogom pri njegovem odrešenjskem delu. Moč milosti moramo združiti s svojimi deli usmiljenja, ki smo jih poklicani živeti, da bi pričevali o veličini Božje ljubezni. Svojo pravičnost moramo uresničiti s svojim delovanjem.

Splošna avdienca 29. septembra 2021 FOTO: Vatican Media

Papež prizadet zaradi napadov v Nigeriji

Ob koncu avdience je papež spregovoril o oboroženih napadih, ki so se minulo nedeljo zgodili na severu Nigerije, poroča avstrijski Kathpress. Življenje je izgubilo okoli štirideset oseb, več je ranjenih. Sveti oče je izrazil svojo prizadetost nad vnovičnimi izbruhi nasilja in vsem žrtvam zagotovil molitev: »Z žalostjo sem sprejel novico o napadih, ki so se v nedeljo zgodili v vaseh na severu Nigerije,« je dejal papež in zatrdil, da moli za umrle in ranjene ter vse prebivalce Nigerije: »Upam, da bo varnost vseh državljanov v Nigeriji vedno zagotovljena.«

FOTO: Vatican Media

Upam, da bo varnost vseh državljanov v Nigeriji vedno zagotovljena.

Minuli konec tedna je v vaseh na severu Nigerije prišlo do oboroženih napadov, med žrtvami pa so bili po navedbah krajevnih medijev večinoma kristjani. V Nigeriji pogosto prihaja do napadov na krščanske skupnosti, pa tudi do maščevalnih ukrepov v muslimanskih vaseh. V ozadju sporov so največkrat nesoglasja med nomadskimi pastirji in poljedelci glede lastništva in uporabe zemljišč.

Košček hrastovine od obnove pariške Notre-Dame za papeža

Sveti oče je ob koncu današnje splošne avdience v dar prejel košček hrastovega lesa, ki so ga sicer uporabili za obnovo pariške stolnice Naše Gospe, ki je bila pred dvema letoma močno poškodovana v požaru. Spomin na obnovo znamenitega svetišča je papežu izročilo šest poslancev francoskega senata, kot je poročala spletna izdaja časnika La Croix. Politiki so svetemu očetu izrekli tudi uradno povabilo, naj spomladi leta 2024 obišče Pariz: takrat naj bi uradno zaključili obnovo poškodovane stolnice.

FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh