Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dve leti po požaru v pariški Notre-Dame

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 04. 2021 / 10:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.04.2021 / 12:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dve leti po požaru v pariški Notre-Dame

Dve leti po požaru v pariški Notre-Dame

Obnovitvena dela naj bi bila zaključena do leta 2024, pozneje je predvidena tudi preureditev četrti okoli stolnice.

FOTO: Vatican Media

Obnova znamenite pariške stolnice Naše Gospe, ki je na današnji dan pred dvema letoma utrpela hudo škodo v uničujočem požaru, naj bi bila zaključena leta 2024, je po navedbah avstrijskega Kathpressa v pogovoru za medije povedal 72-letni upokojeni general Jean-Louis Georgelin, pooblaščenec francoskega predsednika Emmanuela Macrona za obnovo Notre-Dame. Na slovesnosti ob vnovičnem odprtju bo stolnica povsem pripravljena, čeprav bo obnova zunanjosti in strehe verjetno trajala še nekaj časa.

15. aprila 2019 je stolnico v osrčju Pariza zajel uničujoč požar. Zgorelo je ostrešje, koničasti zvonik iz 19. stoletja, visok skoraj 70 metrov, pa se je zrušil manj kot uro po začetku požara. Predsednik Macron je takrat napovedal, da bo ena največjih znamenitosti francoske prestolnice obnovljena v obdobju petih let. Stroški so zahvaljujoč številnim velikodušnim darovom v višini več sto milijonov evrov več kot pokriti. Kljub temu obnovitvena dela malce zaostajajo, delno zaradi visokih vsebnosti svinca na pogorišču, predvsem pa zaradi epidemije koronavirusne bolezni.

Podreti bo treba tisoč hrastov

Kot je poročal nemški časnik Süddeutsche Zeitung, bo za obnovo srednjeveškega ostrešja nad korom ter vzdolž glavne in stranskih ladij in koničastega zvonika potreben les tisočih hrastov. Prva drevesa, visoka 30 metrov in stara okoli 300 let, so v državnih gozdovih v različnih francoskih pokrajinah že podrli. Obenem v kamnolomih okoli Pariza iščejo tudi primerne apnenčaste kamnine, potrebne za obnovo svetišča.

V letošnjem marcu se je francoska komisija za varstvo spomeniške in arhitekturne dediščine odločila, naj poškodovano znamenitost, »kolikor je to le mogoče«, obnovijo povsem v skladu z izvirno gradnjo. Kot je pojasnil zgodovinar Frederic Epaud, je tako v stolnici nastal pravi laboratorij srednjeveškega krovstva. Gradnja ostrešja se je začela leta 1185 nad korom, okoli leta 1225 so jo nadaljevali nad glavno ladjo, deset let pozneje pa so jo nad korom še izpopolnili.

Načrti za preureditev mestne četrti okoli znamenite stolnice

Ob obletnici požara je mesto Pariz z višjo županjo Anne Hidalgo predstavilo tudi svoje načrte za preureditev četrti okoli stolnice Naše Gospe na rečnem otočku Ile de la Cite. Ideja za poživitev osrčja starega mestnega jedra predvideva podzemne predore z odprtjem proti Seni, morebiti tudi s podzemnim dostopom do stolnice, pa tudi do steklene piramide v Louvru.

Pariška nadškofija pa si prizadeva, da bi »na trgu pred stolnico poskrbela za malce več reda glede vrveža turistov, dolgih vrst čakajočih, uličnih trgovcev in nastopajočih«; vse to seveda »ne z oblastnim zaprtjem celotnega območja, kakor se je zgodilo okoli Eifflovega stolpa,« kot je pojasnil Patrick Chauvet, rektor pariške stolnice. Če bo pariški mestni svet projekt preureditve potrdil, bo mestna vlada objavila mednarodni razpis s proračunom 50 milijonov evrov. Začetek preureditvenih del je predviden leta 2024, po vnovičnem odprtju obnovljenega svetišča.
-----
Preberite tudi:
- »Naj Notre Dame znova postane znamenje vere«
- Nadškof Aupetit in predsednik Macron: »Stolnico bomo obnovili«
- Več desetletij za obnovo pariške Notre-Dame?
- Konec tedna prvo bogoslužje v pariški Notre Dame po uničujočem požaru
- Vatikan: Notre-Dame je dediščina Cerkve in človeštva
- Nadškof Aupetit: stroški za obnovo Notre Dame negotovi
- V pariški Notre Dame prvič po 216 letih ne bo polnočnice
- Pariška stolnica Naše Gospe v otroških risbah
- Stroški za začetno obnovo Notre Dame že podvojeni
- V pariški Notre-Dame znova božični koncert

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh