Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konec tedna prvo bogoslužje v pariški Notre Dame po uničujočem požaru

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 06. 2019 / 06:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2019 / 10:50
Ustavi predvajanje Nalaganje

Konec tedna prvo bogoslužje v pariški Notre Dame po uničujočem požaru

Udeleženci si bodo morali nadeti varnostne čelade.

Dva meseca po uničujočem požaru v pariški stolnici Naše Gospe naj bi ob koncu tedna tam prvič znova obhajali bogoslužje. Kot je za katoliško revijo Famille Chretienne povedal stolni rektor Patrick Chauvet, je povod za bogoslužje obletnica posvetitve oltarja, ki jo slovesno obhajajo vsako leto. 15. aprila letos so velik del znamenitega svetišča v francoski prestolnici močno poškodovali ognjeni zublji.

Sveto mašo ob koncu tedna naj bi obhajali v mali stranski kapeli, ki je bila v požaru najmanj poškodovana; tam so hranili tudi Kristusovo trnjevo krono, eno redkih relikvij, ki je v požaru ostala brez posledic, je pojasnil Chauvet. Bogoslužja se bo udeležila manjša skupina ljudi, med njimi sedem duhovnikov in pariški nadškof Michel Aupetit; vsi udeleženci si bodo morali iz varostnih razlogov nadeti gasilske čelade.

Notre Dame je »še vedno odprta in živa«

Chauvet je obenem napovedal postavitev manjšega prostora za molitev in Marijino češčenje na trgu pred stolnico. V šotoru naj bi romarji molili pred Marijinim kipom med svečami in cvetjem; eden izmed stolnih duhovnikov bo skrbel za pastoralo vernikov. V načrtu je tudi prodaja spominkov in romarskih predmetov, vendar morajo ta projekt potrditi še mestne oblasti.

Chauvet je poudaril, kako pomembno je, da Francozi vedo, da je pariška stolnica Naše Gospe »še vedno odprta in živa« ter ostaja prostor molitve in srečanja z Bogom in Božjo Materjo Marijo. Prepričan je, da predstavniki Katoliške cerkve ne bodo izključeni iz odborov, ki bodo presojali o obnovi svetišča. Stolni rektor zaupa francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu in generalu Jean-Loisu Georgelinu, ki ga je predsednik pooblastil za vodenje obnovitvenih del. Odnosi med cerkvenimi predstavniki in posvetno oblastjo so po Chauvetovih besedah odlični.

Francoski senat zahteva obnovo stolnice v prvotnem stanju

Francoski senat pa je konec letošnjega maja sprejel odlok o obnovi pariške stolnice Naše Gospe, po katerem naj bi svetišče obnovili v enaki obliki, kot je bilo pred aprilskim požarom, v katerem sta bila povsem uničena streha in zvonik. Kot so zapisali v sklepu, naj bi bila obnova zvesta »zadnji znani vidni obliki« znamenite stolnice.

Vlada predsednika Macrona je objavila razpis za predloge obnove svetišča, Macron pa je sodelujoče pozval k »inovativni obnovi« stolnice.

Pariška znamenitost Notre Dame je bila zgrajena med 12. in 14. stoletjem in je ena najbolj prepoznavnih cerkva na svetu. Vsako leto sprejme okoli 12 milijonov obiskovalcev. V času požara so v stolnici opravljali obnovitvena dela, vendar zaenkrat še ni znano, ali je ogenj izbruhnil na območju obnove.

Vir: Kathpress / Catholic Herald
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh