Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: Notre-Dame je dediščina Cerkve in človeštva

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 07. 2019 / 09:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.07.2019 / 10:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan: Notre-Dame je dediščina Cerkve in človeštva

Pri obnovi je treba upoštevati osrednjo versko razsežnost svetišča.

»Želja Svetega sedeža je, da bi pariško stolnico Naše Gospe znova vrnili vernikom, nevernikom in prihodnjih rodovom kot versko in kulturno dediščino,« je na 43. zasedanju odbora za svetovno kulturno in naravno dediščino v mestu Baku v Azerbajdžanu poudaril msgr. Francesco Follo, stalni opazovalec Svetega sedeža pri UNESCO. Znamenita stolnica je bila močno poškodovana v požaru 15. aprila letos.

Msgr. Follo je udeležence zasedanja spomnil na sporočilo papeža Frančiška, ki ga je takoj po požaru poslal pariškemu nadškofu Michelu Aupetitu, v katerem je jasno izrazil upanje, da bi »stolnica, zahvaljujoč obnovi in mobilizaciji vseh, znova postala lep zaklad v središču mesta, znamenje vere tistih, ki so jo zgradili, materna cerkev vaše škofije, arhitektonska in duhovna dediščina Pariza, Francije in človeštva«.

Pomen verske razsežnosti

Zaradi tega je nujno potrebno, je izpostavil msgr. Follo, da se pri obnovitvenih delih in rekonstrukciji stolnice upošteva osrednjo versko razsežnost svetišča. Tudi pariški nadškof Michel Aupetit je priporočil, naj se ohrani svetost kraja. Zato je prednostna naloga upoštevati zahteve stolnice kot bogoslužnega kraja in v njej še naprej obhajati bogoslužne obrede.

Po besedah msgr. Folla je treba ta pomen zaščititi, kajti s stolnico so povezani versko življenje in oblike, s katerimi se to izraža, prav tako pa tudi čaščenje in strukture, ki ohranjajo versko življenje. Zato morajo deli stolnice, ki bodo znova zgrajeni, ustrezati namenu, s katerim je bila zgradba narejena, in ohraniti prepoznavnost njene istovetnosti.

Msgr. Follo je komentiral tudi različne novice, ki so se pred dnevi pojavile v medijih in govorijo o nenavadnih obnovitvenih projektih stolnice Naše Gospe, na primer ureditev rastlinjaka na strehi svetišča.

Svetovna kulturna dediščina od leta 1991

Doslej zbranih 38 milijonov evrov za obnovo stolnice po besedah pariškega nadškofa predstavlja bistveno manjšo vsoto od obljubljenih 850 milijonov, o katerih je govoril francoski minister za kulturo. Kljub temu je nadškof Aupetit optimističen in upa, da bodo darovi še prihajali.

Stolnica Naše Gospe je bila leta 1991 uvrščena na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine in je osrednje svetišče Katoliške cerkve v Parizu. Gradnja se je začela leta 1163, uradno pa je bila stolnica končana v začetku 14. stoletja. Zvonik, ki se je v požaru zrušil, je bil dodan šele v 19. stoletju. Med francosko revolucijo je proticerkveno gibanje stolnico razglasilo za »tempelj razuma«. Z izjemo 13 ton težkega zvona »Emmanuela« so bili vsi zvonovi uničeni.

Ena najznamenitejših gotskih stavb na svetu je v lasti francoske države.

Vir: Vatican News / Radio Vatikan
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh