Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V pariški Notre Dame prvič po 216 letih ne bo polnočnice

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 12. 2019 / 12:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2019 / 12:45
Ustavi predvajanje Nalaganje

V pariški Notre Dame prvič po 216 letih ne bo polnočnice

Obhajali jo bodo v »nadomestni« cerkvi Saint-Germain l'Auxerrois.

V pariški stolnici Naše Gospe letos prvič po letu 1803 ne bodo obhajali polnčnega božičnega bogoslužja. Simbol francoske prestolnice je v letošnjem aprilu močno poškodoval požar in »nadomestna« cerkev za župnijo Naše Gospe je zaenkrat poznogotsko svetišče Saint-Germain l'Auxerrois nasproti znamenitega pariškega muzeja Louvre.

Po poročanju francoskih medijev minuli konec tedna bo novi pariški pomožni škof Philippe Marsset tam nocoj obhajal tradicionalno polnočno bogoslužje svetega večera. Na božič bo notredamski dekan, Patrick Chauvet, obhajal gregorijansko sveto mašo. Po koncu francoske revolucije so od leta 1803 dalje v stolnici Naše Gospe vsako leto obhajali božično bogoslužje, tudi v času nemške okupacije med drugo svetovno vojno.

V požaru 15. aprila letos, ki naj bi ga povzročila obnovitvena dela na strehi, so bili povsem uničeni srednjeveško leseno ostrešje, del obokanih stropov in zvonik iz 19. stoletja. Varnostna dela s strani predstavnikov Unescove kulturne dediščine še trajajo; z obnovo svetišča naj bi začeli leza 2021. V ta namen je obljubljenih okoli milijardo evrov sredstev s strani 320.000 darovalcev.

Bolj množična bogoslužja je pariški nadškof Michel Aupetit doslej obhajal v cerkvi Saint-Sulpice v mestni četrti Saint-Germain-des-Pres; tamkajšnja župnijska cerkev iz 17. stoletja je za stolnico Naše Gospe drugo največje svetišče v mestu.

Vir: Kathpress
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh