Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več desetletij za obnovo pariške Notre-Dame?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 04. 2019 / 07:18
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2019 / 10:20
Ustavi predvajanje Nalaganje

Več desetletij za obnovo pariške Notre-Dame?

Izvedenci si želijo »čim pristnejšo obnovo tega spomenika gotske arhitekture«.

Po velikem požaru, ki je v začetku letošnjega velikega tedna zajel znamenito pariško stolnico Naše Gospe, izvedenci računajo, da bo temeljita obnova svetišča zelo dolgotrajna. Po mnenju dunajskega gradbenika pri stolni cerkvi sv. Štefana in predsednika Evropskega združenja stolnih gradbenikov, Wolfganga Zehetnerja, je napoved francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da bo Notre-Dame obnovljena v petih letih, »zelo ambiciozna«. Za odpravo vse nastale škode bo po Zehetnerjevih besedah potrebnih »prej nekaj desetletij«.

Ko se bo začela podrobna obnova, bo treba »iz kamnitih blokov znova izklesati tudi najdrobnejše delce – in to bo treba narediti ročno,« je prepričan gradbeni mojster. Računalniška pomoč je sicer dobrodošla, »toda končna izdelava je stvar ročnega dela«. Ravno v tem je čar izvirnih gotskih umetnin, kakršna je stolnica Naše Gospe, meni Zehetner: da je v vsaki podrobnosti zaznati tudi podpis mojstra rokodelca.

Po njegovih besedah je v celi Evropi »morda nekaj sto ljudi«, ki imajo potrebno znanje in spretnosti«. Sam si želi, da bi Notre-Dame, »spomenik gotske arhitekture«, obnovili čim zvesteje izvirniku in ne z umetnimi nadomestki, ki jih omogoča sodobna tehnologija.

Vir: Kathpress
Foto: Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh